Arhiv novic

  • 2010-12-01 11:37:52 - Ukinitev Informacijskega urada Sveta Evrope v Sloveniji več

  • 2010-11-30 09:20:06 - Novica: Svet Evrope z novo kampanjo proti spolnim zlorabam otrok več

  • 2010-11-24 11:11:52 - Novica: Več za zaščito otrok, žrtev spolnih zlorab več

Arhiv novic

Vse novice

Spolna zloraba Svoboden, da si to, kar si Vožnja pod vplivom drog Evropa je več, kot si misliš Natečaj Vsi smo otroci sveta Evropska konvencija o človekovih pravicah Wild Web Woods Spregovori proti diskriminaciji Dosta! Osvobodimo se predsodkov, spoznajmo Rome! Tvoje roke naj negujejo, ne kaznujejo 60 let Sveta Evrope Ustavimo nasilje nad ženskami Trgovanje z ljudmi Vsi drugačni - vsi enakopravni Varšavski vrh Evropsko sodišče za človekove pravice Konvencije

Začetek Ljubljanskega procesa za kulturno dediščino na Zahodnem Balkanu

13.05.2008, Bruselj

Danes je v slovenski prestolnici evropski komisar Jan Figel sprožil Ljubljanski proces za financiranje obnove dediščine v jugovzhodni Evropi. Pobuda Evropske komisije in Sveta Evrope bo zagotovila finančna sredstva za več projektov s področja kulturne dediščine na Zahodnem Balkanu ter spodbujala sprejetje strategij za njihovo trajnostno financiranje. Za 26 skupnih projektov iz regije bo potrebnih približno 50 milijonov EUR.

Ljubljanski proces bo predstavljen na konferenci Nove paradigme, novi modeli - kultura v zunanjih odnosih EU v okviru slovenskega predsedovanja EU, ki bo potekala od 13. do 15. maja 2008. Komisar za izobraževanje, usposabljanje, kulturo in mladino Figel je v svojem nagovoru povedal: »Naše delovanje na Zahodnem Balkanu dokazuje, da si prizadevamo poudariti pomen značilnih spomenikov kulturne dediščine na tem območju ter tako v posameznih državah regije in širše graditi mostove med etničnimi in verskimi skupnostmi in v tem delu Evrope spodbujati spravo, kulturno raznolikost in medkulturni dialog.«

Ljubljanski proces je del dolgoročnih prizadevanj Sveta Evrope in Evropske komisije v procesu širitve Evropske unije. Šlo bo predvsem za zbiranje nacionalnih in mednarodnih sredstev za kulturno dediščino na Zahodnem Balkanu, da bi v prihodnosti spodbudili javne in zasebne naložbe. Evropska komisija si prizadeva biti dejavna na tem področju; v obdobju 2003-2008 je prek kulturnega programa EU prispevala 1 milijon EUR in v okviru širitvenega procesa 14 milijonov EUR. Komisija je na podlagi svoje širitvene politike obljubila dodatna sredstva za obnovo enega projekta na področju kulturne dediščine v vsaki zahodnobalkanski državi.

Dogodek v Ljubljani naj bi poleg tega sprožil strateško kampanjo za pridobivanje finančnih sredstev (2008-2010), s katero se bodo zagotovila sredstva zasebnih in javnih donatorjev za vse do zdaj določene spomenike kulturne dediščine.


Osnovne informacije
Od leta 2003 Svet Evrope in Evropska komisija skupaj uspešno izvajata Načrt za projekte celovite obnove/Pregled arhitekturne in arheološke dediščine v državah jugovzhodne Evrope (IRPP/SAAH).
Ta skupni projekt upošteva sporočilo Evropske komisije o Zahodnem Balkanu, ki poziva k regionalnemu sodelovanju, ter spodbuja spravo v regiji in krepitev kulturnega sodelovanja med jugovzhodno Evropo in evropskimi institucijami.
Projekt je namenjen državam, ki sodelujejo v Regionalnem programu Sveta Evrope za kulturno in naravno dediščino v jugovzhodni Evropi (RPSEE): Albaniji, Bolgariji, Bosni in Hercegovini, Črni gori, Hrvaški, Kosovu, Nekdanji jugoslovanski republiki Makedoniji, Romuniji in Srbiji.
Sestavljen je tudi seznam prioritet (PIL), ki uvaja inovativno projektno upravljanje. Seznam vključuje 186 pomembnejših zgodovinskih zgradb in spomenikov kulturne dediščine, ki zahtevajo dodatno načrtovanje in finančna sredstva za konservatorsko-restavratorska dela, ustrezno obnovo in dolgoročno ohranitev.
Nacionalni organi so s seznama izbrali 26 skupnih projektov, in sicer na podlagi kakovosti dosedanjih obnov, njihove simbolne, zgodovinske in kulturne vrednosti ter gospodarskega potenciala. Ti dosežki bodo sodelujočim v projektu omogočili nadaljnje delo.
Več

Vse novice