Arhiv novic

  • 2010-12-01 11:37:52 - Ukinitev Informacijskega urada Sveta Evrope v Sloveniji več

  • 2010-11-30 09:20:06 - Novica: Svet Evrope z novo kampanjo proti spolnim zlorabam otrok več

  • 2010-11-24 11:11:52 - Novica: Več za zaščito otrok, žrtev spolnih zlorab več

Arhiv novic

Vse novice

Spolna zloraba Svoboden, da si to, kar si Vožnja pod vplivom drog Evropa je več, kot si misliš Natečaj Vsi smo otroci sveta Evropska konvencija o človekovih pravicah Wild Web Woods Spregovori proti diskriminaciji Dosta! Osvobodimo se predsodkov, spoznajmo Rome! Tvoje roke naj negujejo, ne kaznujejo 60 let Sveta Evrope Ustavimo nasilje nad ženskami Trgovanje z ljudmi Vsi drugačni - vsi enakopravni Varšavski vrh Evropsko sodišče za človekove pravice Konvencije

Za zagotovitev prihodnosti Evropskega sodišča za človekove pravice je nujno potrebno izvrševanje reform

26.01.2007, Strasbourg

Novi predsednik Evropskega sodišča za človekove pravice pozval k nujnemu uresničevanju pomembnega svežnja reform.

Jean-Paul Costa, predsednik Evropskega sodišča za človekove pravice, je na letni novinarski konferenci izrazil zaskrbljenost, ker Protokol številka 14 k Evropski konvenciji o varstvu človekovih pravic in temeljnih svoboščin, še vedno ni v veljavi.
Namen Protokola je predvsem pomagati sodišču k hitrejšemu reševanju vedno večjega števila primerov, ki potekajo pred sodiščem (zdaj 90.000 primerov). Protokol poenostavlja postopke, ki nimajo možnosti za uspešno rešitev (teh je najmanj 90% vseh primerov), in utemeljene primere, ki pa se ponavljajo. Protokol mora ratificirati vseh 46 držav članic, ki so že ratificirale Evropsko konvencijo o varstvu človekovih pravic. Doslej ga je že ratificiralo 45 držav, z izjemo Rusije.
" Prihodnost sodišča, ki je splošno znano in uživa spoštovanje, je odvisna od njegove učinkovitosti,« je poudaril Costa in dodal: »Če bo postalo neučinkovito, bo izgubilo svojo kredibilnost. Sodišče potrebuje podporo nacionalnih sodišč in oblasti. V kolikor Protokol številka 14 ne bo kmalu stopil v veljavo, bo ogrožena njegova prihodnost in sistem Konvencije.
Glede na začasno oceno, brez povečanja sredstev, bi lahko Sodišče z uporabo 14. protokola povečalo svojo produktivnost za najmanj 25 %. Čeprav le 14. protokol ni dovolj, je vendarle nujno potreben. Z njim se vse začenja. Skupina modrecev, ki je bila imenovana za pripravo priporočil za zagotavljanje dolgoročne učinkovitosti Sodišča, je že predložila svoje poročilo, vendar slednje predpostavlja, da je 14. protokol že v veljavi.
Če ne bo ničesar storjenega v zvezi z dotokom nesprejemljivih in ponavljajočih se primerov na Sodišče, bo naša velika evropska institucija povsem blokirana. 14. protokol mora stopiti v veljavo v najkrajšem možnem času.«
Predsednik Sodišča je novinarjem tudi povedal, da se je število sodb, ki jih je leta 2006 izdalo Sodišče, povečalo za 40% (od 1105 v letu 2005 do 1520 v letu 2006).

Prisotni na novinarski konferenci so dobili tudi letno poročilo o kršitvah členov Konvencije v državah članicah.

Več informacij je na spletni strani : http://www.echr.coe.int/ECHR/

 

 

Vse novice