Arhiv novic

  • 2010-12-01 11:37:52 - Ukinitev Informacijskega urada Sveta Evrope v Sloveniji več

  • 2010-11-30 09:20:06 - Novica: Svet Evrope z novo kampanjo proti spolnim zlorabam otrok več

  • 2010-11-24 11:11:52 - Novica: Več za zaščito otrok, žrtev spolnih zlorab več

Arhiv novic

Vse novice

Spolna zloraba Svoboden, da si to, kar si Vožnja pod vplivom drog Evropa je več, kot si misliš Natečaj Vsi smo otroci sveta Evropska konvencija o človekovih pravicah Wild Web Woods Spregovori proti diskriminaciji Dosta! Osvobodimo se predsodkov, spoznajmo Rome! Tvoje roke naj negujejo, ne kaznujejo 60 let Sveta Evrope Ustavimo nasilje nad ženskami Trgovanje z ljudmi Vsi drugačni - vsi enakopravni Varšavski vrh Evropsko sodišče za človekove pravice Konvencije

Yavuz Mildon: »Kongres pripravljen pomagati lokalnim oblastem v Gruziji«

12.09.2008, Strasbourg

Yavuz Mildon, predsednik Kongresa lokalnih in regionalnih oblasti Sveta Evrope, je 11. septembra obiskal Gori in njegovo okolico. Opazil je uničene stavbe in potekajoče poizkuse za njihovo rekonstrukcijo. Odšel je tudi do še vedno obstoječe ruske kontrolne točke pri Karaletiju, a je ni smel prečkati.
»Lokalne skupnosti so gotovo nosile najtežji del sovražnosti; konflikt je imel poguben učinek na sposobnost lokalnih oblasti, da zagotavljajo osnovne javne servise in je resno prizadel lokalno samoupravo v Gruziji,« je poudaril Yavuz Mildon. »Civilno prebivalstvo, ki trpi zaradi posledic konflikta, mora biti naša prva skrb. Pomembno je, da zagotovimo osnovne potrebe lokalnih skupnosti, še posebej razseljenega prebivalstva. Obračam se na evropske lokalne in regionalne oblasti , da se odzovejo pozivu po humanitarni pomoči.« Predsednik Mildon je poudaril, da lokalne oblasti potrebujejo pomoč, da popravijo uničeno infrastrukturo in zagotovijo varnost, in da se vzpostavijo razmere za hitro in varno vrnitev razseljenih oseb.
V Goriju je predsednika kongresa gruzijska delegacija kongresa informirala o uničenju številnih gruzijskih vasi. »To bi lahko označili kot sistematično etnično čiščenje in storilci morajo biti privedeni pred sodišče. Šele vrnitev razseljenih oseb nazaj na domove bo zagotovila ponovno vzpostavitev lokalne demokracije v Gruziji,« je povedal predsednik Mildon. Veselil se je bližnjega prihoda opazovalcev EU in podprl idejo priprave mednarodnega nepristranskega poročila o razvoju konfliktov.
»Izkušnje kongresa v Gruziji, ki vključujejo ustanovitev NALAG v letu 2004 in Agencije za lokalno demokracijo v letu 2006, bodo koristne za pomoč lokalnim oblastem. Kongres je s svojim znanjem in izkušnjami pripravljen pomagati izvoljenim predstavnikom, da se čim prej ponovno vzpostavi lokalna samouprava v Gruziji,« je ob zaključku obiska povedal predsednik Mildon.
17. septembra se bo v Sankt Peterburgu srečal s Sergejem Mironovom, predsednikom zgornjega doma ruskega parlamenta. Govorila boste o njegovem obisku Severne Osetije konec septembra. O obisku Gruzije pa bo predsednik Mildon kongresu poročal na zasedanju 19. septembra v Strasbourgu.
Kontakt za medije:
Tel: +33 (0)3 90 21 49 36
Fax:+33 (0)3 88 41 27 51
congress.com@coe.int
www.coe.int/congress

Vse novice