Arhiv novic

  • 2010-12-01 11:37:52 - Ukinitev Informacijskega urada Sveta Evrope v Sloveniji več

  • 2010-11-30 09:20:06 - Novica: Svet Evrope z novo kampanjo proti spolnim zlorabam otrok več

  • 2010-11-24 11:11:52 - Novica: Več za zaščito otrok, žrtev spolnih zlorab več

Arhiv novic

Vse novice

Spolna zloraba Svoboden, da si to, kar si Vožnja pod vplivom drog Evropa je več, kot si misliš Natečaj Vsi smo otroci sveta Evropska konvencija o človekovih pravicah Wild Web Woods Spregovori proti diskriminaciji Dosta! Osvobodimo se predsodkov, spoznajmo Rome! Tvoje roke naj negujejo, ne kaznujejo 60 let Sveta Evrope Ustavimo nasilje nad ženskami Trgovanje z ljudmi Vsi drugačni - vsi enakopravni Varšavski vrh Evropsko sodišče za človekove pravice Konvencije

Vprašanje pogrešanih oseb v Armeniji, Azerbajdžanu in Gruziji je humanitarno, ne politično

24.05.2007, Beograd

Člani Stalnega odbora Parlamentarne skupščine Sveta Evrope, ki so se 24. maja sestali v Beogradu, obžalujejo, da ostaja vprašanje pogrešanih oseb, po več kot dvanajstih letih konca sovražnosti, še vedno nerešeno. V poročilu Lea Platvoeta (Nizozemska, Skupina združene evropske levice) je zapisano, da je po ocenah v Gorskem Karabahu, Abhaziji in Južni Osetiji pogrešanih 7538 oseb. Člani Stalnega odbora menijo, da gre za humanitarno vprašanje, povezano s človekovimi pravicami in mednarodnim humanitarnim pravom, in ne sme biti «obravnavano kot politično vprašanje», zato «ne sme biti odvisno od političnih rešitev sporov v tej regiji».

Odbor v sprejeti resoluciji državam predlaga, da se dogovorijo o sestavi seznama pogrešanih, vzpostavijo multilateralni mehanizem za sodelovanje med komisijami za pogrešane in da sodelujejo pri odkrivanju, beleženju in ravnanju s človeškimi ostanki. Odbor tudi opozarja, da družine pogrešanih potrebujejo socialno, materialno in psihološko pomoč ter da je potrebno spoštovati spomin na pogrešane.

Vse novice