Arhiv novic

  • 2010-12-01 11:37:52 - Ukinitev Informacijskega urada Sveta Evrope v Sloveniji več

  • 2010-11-30 09:20:06 - Novica: Svet Evrope z novo kampanjo proti spolnim zlorabam otrok več

  • 2010-11-24 11:11:52 - Novica: Več za zaščito otrok, žrtev spolnih zlorab več

Arhiv novic

Vse novice

Spolna zloraba Svoboden, da si to, kar si Vožnja pod vplivom drog Evropa je več, kot si misliš Natečaj Vsi smo otroci sveta Evropska konvencija o človekovih pravicah Wild Web Woods Spregovori proti diskriminaciji Dosta! Osvobodimo se predsodkov, spoznajmo Rome! Tvoje roke naj negujejo, ne kaznujejo 60 let Sveta Evrope Ustavimo nasilje nad ženskami Trgovanje z ljudmi Vsi drugačni - vsi enakopravni Varšavski vrh Evropsko sodišče za človekove pravice Konvencije

Vojna med Gruzijo in Rusijo: Parlamentarna skupščina poziva k zagotovitvi dostopa človekoljubne pomoči v Južni Osetiji in Abhaziji

29.01.2009, Strasbourg

Parlamentarna skupščina Sveta Evrope (PACE) je včeraj pozvala Rusijo in Gruzijo, naj človekoljubnim organizacijam zagotovita neoviran in brezpogojen dostop in pomoč Južni Osetiji in Abhaziji. V sporočilu je izjavila tudi, da je nedopustno, da tam živeči ljudje ne bi bili učinkovito zaščiteni z mehanizmi zaščite človekovih pravic Sveta Evrope.
Pozvala je k pripravi akcijskega načrta Sveta Evrope za tam živeče ljudi, ki bi lahko vključil prisotnost predstavnikov organizacije na terenu in varuha človekovih pravic v obeh regijah, da se preučijo in dokumentirajo kršitve človekovih pravic, storjene med vojno in po njej.
Skupščina je v okviru že druge razprave o posledicah vojne med Gruzijo in Rusijo in o poročilu glede človekoljubnih posledic vojne v resoluciji izjavila, da je Gruzija izpolnila „mnoge, a ne vse“ zahteve, ki jih je oktobra določila Skupščina, medtem ko Rusija „še ni uresničila večine zahtev“.
Člani PACE so obsodili rusko priznanje neodvisnosti Južne Osetije in Abhazije kot „kršitev mednarodnega prava in načel pogodb Sveta Evrope“  ter ponovno pozvali Rusijo naj to priznanje prekliče. Rusija bi morala tudi izvajati sporazum o prekinitvi ognja, pri katerem je posredovala EU, dovoliti dostop opazovalcev OVSE in EU v obeh regijah, ki si prizadevata za neodvisnost, in si prizadevati za uresničitev novega okvira ohranjanja miru in mednarodne sile za ohranjanje miru, so izjavili.
Člani PACE so na podlagi poročila Luca van den Brandeja (Belgija, EPP/CD) in Mátyása Eörsija (Madžarska, ALDE) izrazili tudi resno skrb, da „bi stopnjevanje napetosti in provokacij na mejah obeh regij lahko privedlo do ponovnih spopadov ali izbruhov sovražnosti“ ter pozvali vse strani, naj se vzdržijo vseh morebitnih provokacij.
Med posebno razpravo o človekoljubnih posledicah vojne na podlagi poročila Coriena W. A. Jonkerja (Nizozemska, EPP/CD) pa so člani PACE pozvali tudi k preiskavam in po potrebi pregonu vseh kršitev človekovih pravic in kršitev humanitarnega prava. Izjavili so tudi, da je treba zagotoviti popravo škode, vključno s povrnitvijo lastnine in plačilom odškodnine.  
Parlamentarna skupščina – Oddelek za komuniciranje
tel.: +33 3 88 41 31 93
faks : +33 3 90 21 41 34
pace.com@coe.int
assembly.coe.int

Vse novice