Arhiv novic

  • 2010-12-01 11:37:52 - Ukinitev Informacijskega urada Sveta Evrope v Sloveniji več

  • 2010-11-30 09:20:06 - Novica: Svet Evrope z novo kampanjo proti spolnim zlorabam otrok več

  • 2010-11-24 11:11:52 - Novica: Več za zaščito otrok, žrtev spolnih zlorab več

Arhiv novic

Vse novice

Spolna zloraba Svoboden, da si to, kar si Vožnja pod vplivom drog Evropa je več, kot si misliš Natečaj Vsi smo otroci sveta Evropska konvencija o človekovih pravicah Wild Web Woods Spregovori proti diskriminaciji Dosta! Osvobodimo se predsodkov, spoznajmo Rome! Tvoje roke naj negujejo, ne kaznujejo 60 let Sveta Evrope Ustavimo nasilje nad ženskami Trgovanje z ljudmi Vsi drugačni - vsi enakopravni Varšavski vrh Evropsko sodišče za človekove pravice Konvencije

Vabilo na pogovor "Človekove pravice med Svetom Evrope in Evropsko unijo"

23.02.2007, Ljubljana

Vabimo vas na pogovor na temo


ČLOVEKOVE PRAVICE MED
SVETOM EVROPE IN EVROPSKO UNIJO,

ki bo v sredo, 28. februarja 2006, ob 11.00 uri, v prostorih Informacijsko dokumentacijskega centra Sveta Evrope, Rimska 16, Ljubljana.


Pogovor organiziramo ob izdaji slovenske različice publikacije Sveta Evrope PRAVO SVETA EVROPE, s podnaslovom Na poti k vseevropskemu pravnemu prostoru. Izdajatelj in založnik je GV Založba. Gre za imenitno publikacijo avtorjev Florence Benoît-Rohmer in Heinrich Klebes. Prevedel jo je Dean Zagorac.

Avtorja publikacije pregledno in zgodovinsko utemeljeno predstavita in analizirata delovanje Sveta Evrope (SE) in njegovih institucij. Posebno pozornost namenjata normativni vlogi Sveta Evrope pri oblikovanju evropskih pogodb in konvencij ter oblikovanju prava Sveta Evrope v evropskem prostoru. Svet Evrope ni le preddverje Evropske unije, kot so zmotno menile nekatere tranzicijske države ob svojem vstopu v SE, temveč sooblikovalec evropskega prava in evropskih norm na vseh področjih delovanja, razen na gospodarskem in vojaškem področju. Winston Churchill je bil pobudnik nastanka organizacije, ki naj bi vodila do nekakšnih združenih držav Evrope. Ambiciozne pobude so pozneje dobile svoj prostor v okviru drugih mednarodnih organizacij in EU je idejo razvila do današnje ravni institucionalne povezanosti evropskih držav. Svet Evrope je ostal prostor sporazumevanja med vsemi evropskimi državami ter oblikovanja temeljnih evropskih standardov na področju človekovih pravic, demokracije in vladavine prava.

Od leta 1993 je Slovenija članica SE in od maja leta 2004 tudi članica EU. Evropska unija vse bolj oblikuje svoje standarde na področju varovanja človekovih pravic. V predlog Pogodbe o Ustavi za Evropo je vključila celotno Listino o temeljnih pravicah, ki tako tvori II. del predlagane Ustave. Z Ustavo naj bi unija postala pravna oseba, kar bi ji omogočilo med drugim tudi pristop k Evropski konvenciji o varstvu človekovih pravic. Ustanavlja Evropsko agencijo za temeljne pravice (European Union Agency for Fundamental Rights).

Da bi se izognili nepotrebnemu institucionalnemu podvajanju ter oblikovanju različnih evropskih standardov na področju človekovih pravic, sta se SE in EU odločila sprejeti "Memorandum of Understanding between the Council of Europe and the European Union". Pogajanja o njegovem sprejetju še potekajo.

 

V pogovoru o teh vprašanjih bodo z nami tudi gospod dr. Ciril Ribičič, profesor prava Sveta Evrope na Pravni fakulteti v Ljubljani in ustavni sodnik; gospa Darja Lavtižar Bebler, vodja delegacije Državnega zbora RS v Parlamentarni skupščini Sveta Evrope (PS SE) in podpredsednica te skupščine, gospod Matjaž Gruden, posebni svetovalec in predstavnik za odnose z javnostmi Generalnega sekretarja Sveta Evrope ter gospod Anton Kokalj, predsednik Odbora DZ za zadeve Evropske unije.

Na pogovor smo povabili tudi članice in člane Parlamentarne skupščine Sveta Evrope, parlamentarke in parlamentarce Evropskega parlamenta, političarke in politike, strokovnjakinje in strokovnjake z različnih področij dela Sveta Evrope, nevladne organizacije in medije.

Pridružite se nam. Veselimo se srečanja z vami.


S spoštovanjem,

 

Liana Kalčina, Direktorica IDC Sveta Evrope     

in Vida Šibenik, Direktorica GV Založbe

 

Vse novice