Arhiv novic

  • 2010-12-01 11:37:52 - Ukinitev Informacijskega urada Sveta Evrope v Sloveniji več

  • 2010-11-30 09:20:06 - Novica: Svet Evrope z novo kampanjo proti spolnim zlorabam otrok več

  • 2010-11-24 11:11:52 - Novica: Več za zaščito otrok, žrtev spolnih zlorab več

Arhiv novic

Vse novice

Spolna zloraba Svoboden, da si to, kar si Vožnja pod vplivom drog Evropa je več, kot si misliš Natečaj Vsi smo otroci sveta Evropska konvencija o človekovih pravicah Wild Web Woods Spregovori proti diskriminaciji Dosta! Osvobodimo se predsodkov, spoznajmo Rome! Tvoje roke naj negujejo, ne kaznujejo 60 let Sveta Evrope Ustavimo nasilje nad ženskami Trgovanje z ljudmi Vsi drugačni - vsi enakopravni Varšavski vrh Evropsko sodišče za človekove pravice Konvencije

Vabilo na okroglo mizo "Kaj lahko storimo, da ustavimo nasilje nad ženskami?"

22.11.2006, Ljubljana

KDAJ/KJE?
V sredo, 22. 11. 2006, ob 11.00 uri,
v prostorih IDC Sveta Evrope, Rimska 16 v Ljubljani.

ZAKAJ?
Ker je nasilje nad ženskami naš skupni problem!
Ker se pričenja kampanja Sveta Evrope boja proti nasilju nad ženskami!

Nasilje nad ženskami je posledica neenakomerne porazdelitve družbene moči med ženske in moške, kar vodi v diskriminacijo žensk, tako v družbi kot v družini. Obstaja v vsaki od držav članic Sveta Evrope, kljub pozitivnemu razvoju na področju zakonodaje, politike in prakse.  Nasilje nad ženskami je kršitev človekovih pravic. Zaradi nasilja so ženske prikrajšane uživanja temeljnih človekovih pravic in svoboščin. Nasilje nad ženskami je ena glavnih ovir za premagovanje neenakosti žensk in moških v družbi. Škoduje miru, varnosti in demokraciji v Evropi.
Mednarodne organizacije (OZN, Svet Evrope, EU) so sprejele številne konvencije, priporočila in resolucije, ki naj bi jih države spoštovale ter izvajale. OZN je 25. november proglasila za Mednarodni dan boja proti nasilju nad ženskami. Ob tej priložnosti in ob pričetku kampanje se je skupina slovenskih nevladnih organizacij dejavno in povezano vključila v pripravo aktivnosti. Pripravile so pet zahtev, ki so jih naslovile na nosilce oblasti in jih pozvale k takojšnjemu ukrepanju. Zahtevajo:
1. pripravo in sprejem sistemskega zakona proti nasilju v družini;
2. pripravo in sprejem protokola za usklajeno delovanje vladnih in
        nevladnih organizacij proti nasilju nad ženskami;
3. odškodnine in dostop do trga dela za žrtve trgovine z ljudmi;
4. učinkovito preprečevanje spolnega nadlegovanja na delovnem mestu in
        učinkovit pregon storilcev tovrstnega nasilja;
5. raziskavo o vseh oblikah nasilja nad ženskami v Sloveniji in redno
        spremljanje ter oceno izvajanja ukrepov boja proti nasilju nad
        ženskami.
Namen pogovora je ugotoviti, katere so nadaljnje aktivnosti in ukrepi, ki bodo v Sloveniji zmanjšali in preprečevali pojavnost vseh oblik nasilja nad ženskami in tako zagotovili spoštovanje mednarodnih standardov.
Z nami bodo tudi: predstavnice in predstavniki nevladnih organizacij; ministrstev in uradov Vlade Republike Slovenije; strokovnjakinje in strokovnjaki z Univerze v Ljubljani, ki raziskovalno spremljajo to področje, ter mediji in zainteresirana javnost.

Vljudno vabljeni,
Liana Kalčina
direktorica IDC Sveta Evrope v Ljubljani

Vse novice