Arhiv novic

  • 2010-12-01 11:37:52 - Ukinitev Informacijskega urada Sveta Evrope v Sloveniji več

  • 2010-11-30 09:20:06 - Novica: Svet Evrope z novo kampanjo proti spolnim zlorabam otrok več

  • 2010-11-24 11:11:52 - Novica: Več za zaščito otrok, žrtev spolnih zlorab več

Arhiv novic

Vse novice

Spolna zloraba Svoboden, da si to, kar si Vožnja pod vplivom drog Evropa je več, kot si misliš Natečaj Vsi smo otroci sveta Evropska konvencija o človekovih pravicah Wild Web Woods Spregovori proti diskriminaciji Dosta! Osvobodimo se predsodkov, spoznajmo Rome! Tvoje roke naj negujejo, ne kaznujejo 60 let Sveta Evrope Ustavimo nasilje nad ženskami Trgovanje z ljudmi Vsi drugačni - vsi enakopravni Varšavski vrh Evropsko sodišče za človekove pravice Konvencije

Uradni začetek kampanje DOSTA! v Sloveniji

17.11.2008, Ljubljana


Danes se je s sprejemom v slovenskem Etnografskem muzeju v Ljubljani tudi uradno začela kampanja DOSTA! Osvobodimo se predsodkov, spoznajmo Rome, ki poteka pod okriljem Sveta Evrope in Evropske komisije, v Sloveniji pa jo vodi Urad Vlade RS za narodnosti. Dosta! je kampanja ozaveščanja, katere temeljni namen je zbližati Nerome in Rome ter prispevati k premoščanju ovir, ki v medsebojnih stikih nastajajo zaradi predsodkov in stereotipov.

 

V uvodu dogodka je zbrane pozdravila direktorica Slovenskega etnografskega muzeja Bojana Rogelj Škafar, ki je izrazila zadovoljstvo, da prav Etnografski muzej gosti začetek kampanje DOSTA!, saj je dogodek v muzeju ljudi za ljudi, kar pomeni, da je etnografski muzej ne le muzej o Slovencih, temveč tudi o drugih etničnih skupinah, živečih na našem področju.

 

Častni gost in podpornik akcije je predsednik državnega zbora RS dr. Pavel Gantar, ki je med drugim povedal, da ga po eni strani izredno veseli, da zdaj ta kampanja poteka tudi v Sloveniji. Dr. Gantar je izrazil prepričanje, bodo organizatorji s svojim programom in aktivnostmi odpravili predsodke in nezaupanje, saj je naperjen tako, da bo nedvomno prodrl v srca vseh Slovencev. Po drugi strani pa je izrazil nezadovoljstvo, da so tovrstne kampanje sploh potrebne. Da sploh obstaja razlog, da se moramo lotevati kampanj proti nestrpnostim. »Upam, da bo ta kampanja tako uspešna, da bo zadnja tovrstna,« je dodal na koncu.

 

Mag. Kristina Plavšak Krajnc, Informacijski urad Sveta Evrope v Republiki Sloveniji, in mag. Stanko Baluh, Urad Vlade Republike Slovenije za narodnosti, sta v pogovoru, ki sta ga vodila avtorja romske oddaje na Radiu Slovenija Enisa Brizani in Roman Kuhar, predstavila smisel akcije, ki je osvoboditi se predsodkov do drugačnih. »Želeli bi zajeti čim širšo javnost, da bi naš klic DOSTA! prišel v vse pore slovenstva ter izkoreninil nestrpnost,« je povedal mag. Stane Baluh.

 

»Pobuda za akcijo je prišla s strani Sveta Evrope,« je povedala mag. Kristina Plavšak Kranjc in dodala, da »ponuja širok okvir, v katerem lahko sodelujejo vsi, ki želijo, da bi naši otroci odraščali v svetu brez nestrpnosti.« Vendar pa je treba vedeti, da kampanje ozaveščanja ne morejo biti časovno omejene. »Če se ukvarjamo s človekovimi pravicami, počnemo to na dolgi rok in z veliko potrpljenja,« je še dodala.

 

Dr. Vera Klopčič in Jožek Horvat Muc pa sta poudarila, da mora biti kampanja namenjena tudi Romom samim, saj morajo tudi oni narediti korak proti prilagajanju večinskemu prebivalstvu in s tem pomagati pri izkoreninjanju nestrpnosti. »Ozaveščanje mora biti dolgoročen cilj celotne družbe. Poučevanje kulture miru in nenasilja je kot željo po dodatnem predmetu v šoli v raziskavi izrazila tretjina vprašanih dijakov, kar pomeni, da je Slovenija pripravljena na to, da dokončno izkorenini nestrpnosti.«
Dogodek ob otvoritvi kampanje DOSTA! So pospremili nastopi romske glasbene skupine Romton iz Prekmurja in otroške folklorne skupine Romano veseli iz Novega mesta.

 

S klicem Dosta! želimo odpravljati predsodke in stereotipe, se jih osvoboditi in pokazati, kdo Romi pravzaprav so. Akcija bo potekala vse leto, spodaj pa je nekaj aktivnosti, ki smo njih pripravili do konca letošnjega leta

 

 

NAČRTOVANE AKTIVNOSTI KAMPANJE DOSTA!
DO KONCA LETA 2008
17. november 2008 –
5. december 2008
Delavnice na osnovnih in srednjih šolah na temo diskriminacije.
Organizator: Amnesty International Slovenije.
Lokacija: OŠ Maksa Pleteršnika Pišece - 17.nov; OŠ Zadobrava Zadobrovška - 17. in 18. nov.; OŠ Ivana Cankarja Cankarjeva cesta - 10. in 21. nov.; OŠ Stražišče - 5. dec.
21. do 23. november 2008
ob 9.00
Vikend seminar: Kdo smo jaz?
Organizator: Društvo za razvijanje prostovoljnega dela Novo mesto.
Lokacija: Čajarna Krojač, Novo mesto.
25. november 2008 ob 13.00
Predstavitev knjige – slikanice Jagoda.
Predstavitev prve trijezične slikanice, prevedene v dolenjsko romsko narečje.
Organizator: Društvo zaveznikov mehkega pristanka Krško.
Lokacija: prostori Razvojnega centra Novo mesto, Novo mesto.
druga polovica novembra 2008
Predstavitev knjige – slikanice Jagoda.
Predstavitev prve trijezične slikanice, prevedene v dolenjsko romsko narečje.
Organizator: Društvo zaveznikov mehkega pristanka Krško.
Lokacija: prostori točke Evropa Direkt, Krško.
27. november 2008, predvidoma ob 11.00
Kostanjev piknik s tiskovno konferenco v romskem naselju Kamenci.
Organizator: Misija *S in RD Romano Pejtaušago.
Lokacija: Kamenci.
28. november 2008 ob 11.00
Okrogla miza:
»Strpnost–medkulturnost–sožitje«.
Organizator: Svet romske skupnosti Rep. Slovenije.
Lokacija: Motel Čarda, Murska Sobota.
29. november 2008 ob 19.00
Prireditev ob 28. novembru, dnevu zastave albanskega naroda.
Organizator: Društvo za razvijanje prostovoljnega dela Novo mesto.
Lokacija: Kulturni center Janeza Trdine, Novo mesto.
december 2008
Informiranje ciljnih javnosti o kampanji Dosta! (npr. na informativnih stojnicah na božičnih bazarjih). Lokacija: vsi večji kraji po Sloveniji.
5. december 2008 ob 9.00
Prireditev ob Svetovnem dnevu prostovoljcev.
Organizator: Društvo za razvijanje prostovoljnega dela Novo mesto.
Lokacija: Čajarna Krojač, Novo mesto.

 

 

Vse novice