Arhiv novic

  • 2010-12-01 11:37:52 - Ukinitev Informacijskega urada Sveta Evrope v Sloveniji več

  • 2010-11-30 09:20:06 - Novica: Svet Evrope z novo kampanjo proti spolnim zlorabam otrok več

  • 2010-11-24 11:11:52 - Novica: Več za zaščito otrok, žrtev spolnih zlorab več

Arhiv novic

Vse novice

Spolna zloraba Svoboden, da si to, kar si Vožnja pod vplivom drog Evropa je več, kot si misliš Natečaj Vsi smo otroci sveta Evropska konvencija o človekovih pravicah Wild Web Woods Spregovori proti diskriminaciji Dosta! Osvobodimo se predsodkov, spoznajmo Rome! Tvoje roke naj negujejo, ne kaznujejo 60 let Sveta Evrope Ustavimo nasilje nad ženskami Trgovanje z ljudmi Vsi drugačni - vsi enakopravni Varšavski vrh Evropsko sodišče za človekove pravice Konvencije

Terry Davis: »Prekinili smo molk, a kriki ostajajo«

12.06.2008, Strasbourg

V svojem govoru na zaključni konferenci kampanje proti nasilju nad ženskami, je generalni sekretar Terry Davis opozoril, da je še daleč čas, ko v Evropi ne bo več nasilja nad ženskami.
»Potrebna bodo leta, da bo zaradi drugačnih odnosov in nediskriminatornih kulturnih norm prišlo do manj nasilja,« je poudaril.
Poročilo o dejavnostih konference, ki je 10. in 11. junija potekala v Strasbourgu, opozarja, da imajo ukrepi za zaščito žensk in kazni za nasilneže, navkljub napredkom v zakonodaji, omejen učinek, službe za pomoč žrtvam, pa so še vedno »nezadostne«.
Poročilo o dejavnostih konference, ki je 10. in 11. junija potekala v Strasbourgu, opozarja, da imajo ukrepi za zaščito žensk in kazni za nasilneže, navkljub napredkom v zakonodaji, omejen učinek, službe za pomoč žrtvam, pa so še vedno »nezadostne«.
V poročilu Sveta Evrope je zapisano, da ima osem od desetih držav nacionalne načrte za boj proti nasilju nad ženskami, čeprav pogosto zanje nimajo proračunskih sredstev. Devet od desetih držav ima zavetišča za žrtve, čeprav jih je polovica geografsko nesorazmerno razporejenih, četrtina zavetišč pa ni brezplačnih. Programi za nasilneže obstajajo samo v polovici držav članic.
Zaključno poročilo priporoča:
• novo evropsko konvencijo za zaščito deklet in žensk pred nasiljem njihovih partnerjev, ali nekdanjih partnerjev, pred posilstvom, spolnim nadlegovanjem, pohabljanju ženskih splovil, prisilnim porokam in uboju iz časti;
• posebnega evropskega poročevalca o preprečevanju nasilja nas ženskami, ki bo obiskoval države in problem postavil v vrh političnih vprašanj;
• ustanovitev posebnega »nadzornega organa proti nasilju nad ženskami«, ki bo zbiral podatke o umorih žensk in izboljšal zaščitne in preventivne ukrepe;
• ustanovitev nacionalnih akcijskih načrtov, ki bodo financirani iz posebnih proračunov ter ostrejše pravne ukrepe - na primer za večkratne prestopnike - za zagotavljanje najmanj ene redne linije za pomoč in enega zavetišča na 10000 ljudi.

 

Govor Terrya Davisa

Več

Vse novice