Arhiv novic

  • 2010-12-01 11:37:52 - Ukinitev Informacijskega urada Sveta Evrope v Sloveniji več

  • 2010-11-30 09:20:06 - Novica: Svet Evrope z novo kampanjo proti spolnim zlorabam otrok več

  • 2010-11-24 11:11:52 - Novica: Več za zaščito otrok, žrtev spolnih zlorab več

Arhiv novic

Vse novice

Spolna zloraba Svoboden, da si to, kar si Vožnja pod vplivom drog Evropa je več, kot si misliš Natečaj Vsi smo otroci sveta Evropska konvencija o človekovih pravicah Wild Web Woods Spregovori proti diskriminaciji Dosta! Osvobodimo se predsodkov, spoznajmo Rome! Tvoje roke naj negujejo, ne kaznujejo 60 let Sveta Evrope Ustavimo nasilje nad ženskami Trgovanje z ljudmi Vsi drugačni - vsi enakopravni Varšavski vrh Evropsko sodišče za človekove pravice Konvencije

Svobodne in poštene volitve so osnovnih pogoj za demokratični razvoj, je povedal predsednik PACE v Bakuju

09.07.2007, Strasbourg

Blaginja in trajnostni razvoj nista mogoča brez spoštovanja temeljnih vrednot demokracije, človekovih pravic in vladavine prava, je izjavil René van der Linden, predsednik Parlamentarne skupščine Sveta Evrope, na svojem obisku Azerbajdžana, ki je potekal od 8. - 9. julija 2007.
Predsednik je poudaril pomembnost svobodnih in poštenih volitev, ki so temelj vsakega demokratičnega sistema. Torej je zelo pomembno, da predsedniške volitve leta 2008 potekajo v skladu s standardi Sveta Evrope ter pokažejo velik napredek v primerjavi s parlamentarnimi volitvam leta 2005.
Gospod van der Linden je oblasti pozval, naj utrdijo sodelovanje s Svetom Evrope, da bi izboljšali volilno zakonodajo, predvsem glede sestave in delovanja volilne komisije ter pravic opazovalcev.
Svoboda demonstracij, svoboda medijev, neovirano delovanje političnih strank ter neodvisno sodstvo so temelji demokracije, je poudaril van der Linden. Oblasti morajo zelo resno preučiti obstoječe probleme na tem področju ter izpeljati potrebne ukrepe, da bi delovali v skladu s standardi Sveta Evrope.
Posebno pozornost morajo nameniti primerom zaprtih novinarjev ter drugih ljudi, ki so v zaporu domnevno iz političnih razlogov. Tiste, ki so v slabem zdravstvenem stanju bi morali iz človekoljubnih razlogov izpustiti.
V Resoluciji 1416 (2005) je PACE zapisala »pomembni deli ozemlja Azerbajdžana so še vedno okupirani s strani Armenskih sil«. Na žalost se ta položaj od mojega zadnjega obiska leta 2005 ni spremenil, je povedal predsednik PACE. Politični voditelji na obeh straneh morajo pokazati odločnost ter dati novo politično spodbudo pogajanjem. V vsakem primeru, Armenija in Azerbajdžan morata spoštovati zavezo, da bosta za reševanje sporov uporabljala le miroljubna sredstva, ki sta jo sprejela ob vstopu v Svet Evrope,.
Skupščina prispeva k demokratičnim reformam v Azerbajdžanu s pomočjo nadzornega sistema, ki je uspešno orodje pomoči in dialoga med PACE in azerbajdžanskimi oblastmi, je zaključil van der Linden.
Obisk Azerbajdžana je bil zadnji del predsednikovega obiska Južnega Kavkaza, med katerim je obiskal tudi Armenijo in Gruzijo.

 

Vse novice