Arhiv novic

  • 2010-12-01 11:37:52 - Ukinitev Informacijskega urada Sveta Evrope v Sloveniji več

  • 2010-11-30 09:20:06 - Novica: Svet Evrope z novo kampanjo proti spolnim zlorabam otrok več

  • 2010-11-24 11:11:52 - Novica: Več za zaščito otrok, žrtev spolnih zlorab več

Arhiv novic

Vse novice

Spolna zloraba Svoboden, da si to, kar si Vožnja pod vplivom drog Evropa je več, kot si misliš Natečaj Vsi smo otroci sveta Evropska konvencija o človekovih pravicah Wild Web Woods Spregovori proti diskriminaciji Dosta! Osvobodimo se predsodkov, spoznajmo Rome! Tvoje roke naj negujejo, ne kaznujejo 60 let Sveta Evrope Ustavimo nasilje nad ženskami Trgovanje z ljudmi Vsi drugačni - vsi enakopravni Varšavski vrh Evropsko sodišče za človekove pravice Konvencije

Svet Evrope poziva evropske vlade k ratifikaciji Konvencije o zaščiti otrok pred spolnim izkoriščanjem in spolnim zlorabljanjem

19.05.2008, Strasbourg

Konvencija Sveta Evrope o zaščiti otrok pred spolnim izkoriščanjem in spolnim zlorabljanjem nudi državam članicam novo orodje za preprečevanje in boj proti vsem oblikam kršenja temeljnih otrokovih pravic. Svet Evrope želi vlade opozoriti, da je potrebno Konvencijo čim prej uresničevati ter z organiziranjem regionalnih konferenc pospešiti njeno ratifikacijo. Prve tovrstne konference, ki bo 21. in 22. maja potekala v danski prestolnici, se bo udeležila tudi danska ministrica za pravosodje Lene Espersen.
Konvencijo, sprejeto na 28. zasedanju ministrov za pravosodje 25. in 26. oktobra leta 2007 v Španiji (Lanzarote), je doslej podpisalo 28 držav članic Sveta Evrope. Konvencija predstavlja velik napredek v prizadevanjih za preprečevanje spolnih napadov na otroke, preganja storilce, ščiti žrtve in se zavzema za mednarodno sodelovanje.
Konvencija je prva mednarodna pogodba, ki kazensko sankcionira spolno izkoriščanje otrok; storilce otroci največkrat poznajo, zato njihova dejanja otroke še toliko bolj prizadenejo. Po Konvenciji bodo nekatera dejanja postala kazniva, kot na primer spolna aktivnost otroka pred spolno zrelostjo, otroška prostitucija in pornografija. Z uporabo novih tehnologij za zlorabljanje postaja položaj še bolj zaskrbljujoč, zato je manipulacija z otroki za spolne namene opredeljena kot kaznivo dejanje. Konvencija tudi predlaga sprejem programov za pomoč žrtvam in vzpostavitev telefonskih in internetnih linij za pomoč otrokom.
Svet Evrope je sprejel odločitev, da s programom »Gradimo Evropo za otroke in z njimi« (2006-2008) nameni pozornost spodbujanju otrokovih pravic in zaščiti otrok pred nasiljem. Za učenje otrok o varnem surfanju po internetu je tudi izoblikoval igro Divji gozdovi spleta, ki je prevedena v štirinajst jezikov.

Vse novice