Arhiv novic

  • 2010-12-01 11:37:52 - Ukinitev Informacijskega urada Sveta Evrope v Sloveniji več

  • 2010-11-30 09:20:06 - Novica: Svet Evrope z novo kampanjo proti spolnim zlorabam otrok več

  • 2010-11-24 11:11:52 - Novica: Več za zaščito otrok, žrtev spolnih zlorab več

Arhiv novic

Vse novice

Spolna zloraba Svoboden, da si to, kar si Vožnja pod vplivom drog Evropa je več, kot si misliš Natečaj Vsi smo otroci sveta Evropska konvencija o človekovih pravicah Wild Web Woods Spregovori proti diskriminaciji Dosta! Osvobodimo se predsodkov, spoznajmo Rome! Tvoje roke naj negujejo, ne kaznujejo 60 let Sveta Evrope Ustavimo nasilje nad ženskami Trgovanje z ljudmi Vsi drugačni - vsi enakopravni Varšavski vrh Evropsko sodišče za človekove pravice Konvencije

Svet Evrope oblikoval spletni forum o svobodi govora v času kriz

30.04.2008, Strasbourg

Da bi obeležili 3. maj, Svetovni dan svobode tiska, je danes na portalu Sveta Evrope začel delovati spletni forum, namenjen razpravi o svobodi medijev v času kriz.
Forum spodbuja razpravo in analizo med novinarji (in vsemi, ki jih skrbi svoboda izražanja) o tem, kako lahko strožji varnostni ukrepi, ki jih sprejmejo vlade v času vojn, terorističnih groženj ali politične nestabilnosti, vplivajo na načine, kako lahko novinarji pridejo do informacij in pišejo svoje prispevke.
Spodbujanje svobode izražanja je glavni cilj Sveta Evrope in ta pobuda odseva njegovo zaskrbljenost zaradi ogroženosti svobode izražanja in varnosti novinarjev v kriznih situacijah.
Medijski strokovnjaki so vabljeni, da podajo svoja mnenja in osebne izkušnje, ter tako prispevajo k oblikovanju neprekinjene razprave in analize teh vprašanj, ki so ključna za pomembno socialno vlogo, ki jo imajo mediji.
Svoje prispevke lahko objavite na http://mediafreedom.cws.coe.int.
Novinarji lahko delijo svoje izkušnje o tem, kako jim vlade včasih omejujejo svobodo gibanja (s sklicevanjem na potrebo po zagotovitvi njihove varnosti), o dostopu do informacij, o zahtevah po razkritju njihovih virov. Prav tako lahko objavijo svoja mnenja o tem, ali bi morala biti informacija, ki bi lahko bila žaljiva za verske skupnosti, sankcionirana in o vseh drugih vprašanjih, o katerih si želijo razprave.

***

Glede na poročila Poročevalcev brez meja je bilo v letu 2007 ubitih najmanj 86 novinarjev, največ ob poročanju iz vojnih območij. Največ novinarjev je bilo ubitih leta 1994, kar 103.
Leta 2005 je Svet Evrope oblikoval posebno skupino strokovnjakov za delovanje na področju svobode govora v kriznih situacijah. Na to temo je Svet Evrope sprejel tri posebne dokumente:
- Deklaracija o svobodi izražanja in informacij v medijih v luči boja proti terorizmu (Declaration on freedom of expression and information in the media in the context of the fight against terrorism)
- Smernice za zaščito svobode izražanja in informiranja v času kriz (Guidelines on protecting freedom of expression and information in times of crisis)
- Deklaracija o zaščiti in spodbujanju preiskovalnega novinarstva (Declaration on the protection and promotion of investigative journalism).

 

Vse novice