Arhiv novic

  • 2010-12-01 11:37:52 - Ukinitev Informacijskega urada Sveta Evrope v Sloveniji več

  • 2010-11-30 09:20:06 - Novica: Svet Evrope z novo kampanjo proti spolnim zlorabam otrok več

  • 2010-11-24 11:11:52 - Novica: Več za zaščito otrok, žrtev spolnih zlorab več

Arhiv novic

Vse novice

Spolna zloraba Svoboden, da si to, kar si Vožnja pod vplivom drog Evropa je več, kot si misliš Natečaj Vsi smo otroci sveta Evropska konvencija o človekovih pravicah Wild Web Woods Spregovori proti diskriminaciji Dosta! Osvobodimo se predsodkov, spoznajmo Rome! Tvoje roke naj negujejo, ne kaznujejo 60 let Sveta Evrope Ustavimo nasilje nad ženskami Trgovanje z ljudmi Vsi drugačni - vsi enakopravni Varšavski vrh Evropsko sodišče za človekove pravice Konvencije

Sklepi okrogle mize v Strasbourgu o učinkovitih pravnih sredstvih v primeru neizvršitev domačih sodnih odločb

23.03.2010, Strasbourg

Države morajo sprejeti ustrezno zakonodajo ter nameniti posebna sredstva, da se zagotovi izvajanje domačih sodnih odločb, vključno s tistimi, ki so sprejete proti državam in njihovim organom. Prav tako morajo predvideti možne potrebe za uvedbo nacionalnih pravnih sredstev v primeru neizvršitve ali počasnega izvajanja teh odločb, kot to zahteva Evropska konvencija o človekovih pravicah.
To je le nekaj sklepov okrogle mize “Učinkovita pravna sredstva proti neizvršitvi ali
počasnemu izvajanju domačih sodnih odločitev”, ki se je odvijala v Strasbourgu od 15. do 16. marca. Okroglo mizo je organiziral oddelek Sveta Evrope za izvršitev sodb Evropskega sodišča za človekove pravice v okviru projekta, ki ga je financiral skrbniški sklad za človekove pravice.
Udeleženci so izpostavili, da ob problemu sistematičnega ne-izvrševanja ali počasnega izvrševanja, uvedba domačih pravnih sredstev, kljub temu da so pomembna, sama po sebi ne morejo predstavljati dolgoročne rešitve. Takšne situacije zahtevajo sprejetje celovitih domačih strategij, ki vključujejo vse zadevne akterje ter odločevalce. (V duhu priporočila odbora ministrov Sveta Evrope (2008)2 o učinkovitih domačih zmožnostih za hitro izvrševanje sodb Evropskega sodišča za človekove pravice)
Udeleženci so prav tako priznali pomembnost kar se da zgodnjega razvoja primernega vzajemnega sodelovanja med domačimi in evropskimi ravnmipri oblikovanju celovitih nacionalnih strategij (zaradi kršitev Konvencije).
Omenjena okrogla miza je bila tretja v vrsti, ki je naslavljala problem ne-izvrševanja ali odloženega izvrševanja domačih sodb. Slednje je eden od najpomembnejših sistematičnih problemov v zvezi z Evropsko konvencijo o človekovih pravicah, saj nenehno generira veliko število pritožb na Evropsko sodišče za človekove pravice.
Okrogla miza je združila visoke predstavnike iz Albanije, Azerbajdžana, Bosne in Hercegovine, Hrvaške, Grčije, Moldavije, Poljske, Romunije, Ruske federacije, Srbije in Ukrajine ter člane ustreznih teles Sveta Evrope – vključno z sodniki iz strasbourškega sodišča in Evropske komisije za učinkovitost sodstva (CEPEJ). Posebna pozornost je bila namenjena priporočilu odbora ministrov (2010)3 o učinkovitih pravnih sredstvih za skrajšanje postopkov, predvsem na stopnji izvrševanja, sprejetega 24. februarja 2010.
Povezava do sklepov okrogle mize
Povezava do strani oddelka za izvršitev sodb Evropskega sodišča za človekove pravice

Vse novice