Arhiv novic

  • 2010-12-01 11:37:52 - Ukinitev Informacijskega urada Sveta Evrope v Sloveniji več

  • 2010-11-30 09:20:06 - Novica: Svet Evrope z novo kampanjo proti spolnim zlorabam otrok več

  • 2010-11-24 11:11:52 - Novica: Več za zaščito otrok, žrtev spolnih zlorab več

Arhiv novic

Vse novice

Spolna zloraba Svoboden, da si to, kar si Vožnja pod vplivom drog Evropa je več, kot si misliš Natečaj Vsi smo otroci sveta Evropska konvencija o človekovih pravicah Wild Web Woods Spregovori proti diskriminaciji Dosta! Osvobodimo se predsodkov, spoznajmo Rome! Tvoje roke naj negujejo, ne kaznujejo 60 let Sveta Evrope Ustavimo nasilje nad ženskami Trgovanje z ljudmi Vsi drugačni - vsi enakopravni Varšavski vrh Evropsko sodišče za človekove pravice Konvencije

Roke naj negujejo, ne kaznujejo

17.06.2008, Ljubljana

V ljubljanskem Tivoliju, v Čolnarni, kjer se redno srečujejo starši in otroci, se je danes zbrala pisana druščina v podporo kampanji Sveta Evrope za prepoved telesnega kaznovanja otrok. Cilj pobude s sloganom Dvigni roko proti telesnemu kaznovanju je doseči popolno prepoved telesnega kaznovanja otrok, spodbujanje pozitivnega starševstva in ozaveščanje o otrokovih pravicah po celi Evropi.

Predsedniki držav in vlad članic Sveta Evrope so maja 2005 sprejeli odločitev za izvajanje programa proti vsem oblikam telesnega kaznovanja otrok. Ker gre za najbolj razširjeno obliko kaznovanja otrok v vseh okoljih – v šolah, kazenskih sistemih, v vseh varstvenih institucijah in predvsem v domačem okolju – je pobuda Sveta Evrope namenjena vsem evropskim državam. Sledi tudi priporočilom študije generalnega sekretarja Združenih narodov proti nasilju nad otroki, ki kot datum za dosego cilja določa leto 2009. Popolno prepoved telesnega kaznovanja v vseh okoljih he do sedaj doseglo skupno 18 držav v Evropi (Avstrija, Bolgarija, Ciper, Danska, Finska, Grčija, Hrvaška, Islandija, Latvija, Madžarska, Nemčija, Nizozemska, Norveška, Portugalska, Romunija, Španija, Švedska, Ukrajina). Slovenije ni med temi državami.

Kristina Plavšak Krajnc, direktorica Informacijskega urada Sveta Evrope v RS je poudarila, da študije kažejo, da v državah, kjer je telesno kaznovanje zakonito, starši vanj verjamejo in ga tudi uporabljajo. Telesno kaznovanje otrok pa lahko povzroči resne poškodbe otrok, otrokom sporoča, da je nasilje sprejemljiva oblika komuniciranja in reševanja konfliktov ter je tudi neučinkovito sredstvo discipliniranja. Prav tako je skrb zaradi nesprejetja družinskega zakonika, ki bi telesno kaznovanje otrok v družini, prepovedoval, glasno izrazila varuhinja človekovih pravic dr. Zdenka Čebašek Travnik. Ob tem je poudarila, da imajo vsi otroci pravico živeti brez strahu. Nihče nima pravice zlorabljati, izkoriščati ali zapostavljati otroka. Nihče nima pravice tepsti ali zafrkavati otroka. Svoje nestrinjanje s telesnim kaznovanjem kot vzgojno metodo je odločno formuliral tudi Martin Breskvar, predsednik odbora za participacijo otrok in mladostnikov pri UNICEF Slovenija: »Ko pa ugotovimo, da so zakonsko pred nasiljem bolj zaščitne domače živali, kot otroci, takrat je precej očitno, da smo na neki točki zelo skrenili s prave poti.«

Forum zoper telesno kaznovanje otroka v družini, ki deluje v okviru Zveze prijateljev mladine Slovenije (ZPMS), je leta 2005 opravil anketo, na katero je kar 68 % staršev osnovnošolskih otrok odgovorilo, da je v svojem otroštvu doživelo telesno kaznovanje. Ti starši v 37 % telesno kaznujejo lastne otroke. Kljub temu pa jih večina (86 %) meni, da ni prav, da se otroke tepe. Izkazalo se je, da je 36 % otrok doma telesno kaznovanih, ob tem se otroci ne počutijo dobro, so jezni in žalostni. Zanimivo pa je, da večina otrok, ki je v družini telesno kaznovana, meni, da je bila kazen upravičena. Večina anketiranih otrok izjavlja, da lastnih otrok ne bodo tepli. Predsednik foruma dr. Pavle Kornhauser je na predstavitvi kampanje izrazil upanje, da bodo čez 10 let rezultati že čisto drugačni. Tej želji se je pridružila tudi predstavnica Ministrstva za delo, družino in socialne zadeve Majda Erzar s pozivom strokovnjakom, da svoje moči usmerijo v promocijo dobrih praks in v javnosti predstavljajo primere pozitivne vzgoje.

Da otroci včasih ne potrebujejo veliko, le nekaj pozornosti in možnosti za ustvarjanje, so pokazali osnovnošolci Prežihovega Voranca, ki so se v tem času zabavali na delavnicah Pipove čolnarne in kljub slabšemu vremenu sejali smeh in dobro voljo.

Da je kampanja proti telesnemu kaznovanju otrok potrebna in dobrodošla, je pokazal tudi velik odziv znanih osebnosti, podpornikov kampanje,ki so se udeležili javne predstavitve in dali zgled tudi ostalim »zagovornikom« otrok, da kampanjo podprejo preko spletne strani WWW.SVETEVROPE.SI.

Več informacij:

Lenka Vojnovič

Lenka.vojnovic@coe.si

01 421 43 01

WWW.SVETEVROPE.SI

 

Vse novice