Arhiv novic

  • 2010-12-01 11:37:52 - Ukinitev Informacijskega urada Sveta Evrope v Sloveniji več

  • 2010-11-30 09:20:06 - Novica: Svet Evrope z novo kampanjo proti spolnim zlorabam otrok več

  • 2010-11-24 11:11:52 - Novica: Več za zaščito otrok, žrtev spolnih zlorab več

Arhiv novic

Vse novice

Spolna zloraba Svoboden, da si to, kar si Vožnja pod vplivom drog Evropa je več, kot si misliš Natečaj Vsi smo otroci sveta Evropska konvencija o človekovih pravicah Wild Web Woods Spregovori proti diskriminaciji Dosta! Osvobodimo se predsodkov, spoznajmo Rome! Tvoje roke naj negujejo, ne kaznujejo 60 let Sveta Evrope Ustavimo nasilje nad ženskami Trgovanje z ljudmi Vsi drugačni - vsi enakopravni Varšavski vrh Evropsko sodišče za človekove pravice Konvencije

»Postanimo boljši ljudje?« - Pobude za solidarnost in vzajemno pomoč v finančni krizi

10.02.2009, Ljubljana

V informacijskem uradu Sveta Evrope v Ljubljani je v torek, 10.2.2009 potekala razprava na temo Postanimo boljši ljudje!, predstavljene pa so bile pobude za solidarnost in vzajemno pomoč, ki so v času finančne krize še posebej dragocene.

»Socialne pravice niso bile definirane v praznem prostoru. Temeljijo na izkušnjah preteklih kriz in na vedenju, da prezrtje socialne pravičnosti lahko pripelje do velikanskih stroškov. Te pravice so lahko tudi uporabna vodilna načela za politične odločevalce v časih, ko morajo ti sprejemati težke odločitve,« je v svojem nagovoru poudarila direktorica Informacijskega urada Sveta Evrope v RS mag. Kristina Plavšak Krajnc. »V Svetu Evrope v svojih dejavnostih in pobudah opozarjamo na probleme sodobne evropske družbe, skupaj z različnimi akterji pa poskušamo poiskati rešitve zanje, spodbujamo oblikovanje in izvajanje ustreznih politik, dejavnosti, projektov za izboljšanje življenj vseh ljudi.«

Evropska SOS zadruga in Slovenska filantropija - Center za promocijo prostovoljstva sta prikazala konkretna primera dobre prakse, ki sta dokaz, da v naši družbi vsak lahko prispeva k uveljavljanju človekovih pravic, k rešitvam v kriznih situacijah, k iskreni, sočloveški pomoči.

Alan Jurakovič, predsednik uprave Evropska SOS zadruge je predstavil
projekt SOS trgovin in socialnih podjetij, ki jih bo Evropska SOS zadruga iz Murske Sobote s podporo donatorjev in partnerjev v kratkem začela odpirati po vsej Sloveniji. »Cilj SOS trgovin ni le zagotovitev cenejših prehrambenih izdelkov za najbolj ogrožene, temveč tudi vlaganje presežka sredstev v nova delovna mesta za težje zaposljive, je povedal Jurakovič.

Tereza Novak, direktorica Slovenske filantropije je spregovorila o projektu medgeneracijske solidarnosti, ki bo jeseni letos zaživel v t.i. »Hiši Sadeži družbe« v Murski Soboti. Le-ta bo namenjen aktivnemu prostovoljskemu medgeneracijskemu srečevanju, skupnemu ustvarjanju, vzajemnemu sodelovanju in izmenjavi izkušenj med generacijami. Hkrati pa bo prispeval k lokalnemu in regionalnemu razvoju, senzibiliziral posameznike za solidarnost med generacijami in vzpostavljal strpnejšo in odgovornejšo družbo, ki bo nudila prostor in spodbujala prostovoljstvo.

Vse prisotne je Novakova spodbudila k razmišljanju z besedami, da v času velikih katastrof ne smemo pozabiti na tiste majhne okoli nas, pri katerih lahko tudi sami pomagamo in s tem veliko storimo za druge in zase. Podobno je razpravo zaključila Plavšak Krajnčeva, ki je poudarila, da lahko z majhnimi koraki in s primeri dobre prakse okužimo druge in tako osmislimo svoje življenje in življenje drugih.

***

SOS trgovine se bodo v Ljubljani, Mariboru in Murski Soboti odprle v začetku marca, predvidoma do konca maja pa še v Dokležeju, Novem mestu in Trebnjem.
Hiša Sadeži družbe bo v Murski Soboti odprla svoja vrata septembra letos.

Vse novice