Arhiv novic

  • 2010-12-01 11:37:52 - Ukinitev Informacijskega urada Sveta Evrope v Sloveniji več

  • 2010-11-30 09:20:06 - Novica: Svet Evrope z novo kampanjo proti spolnim zlorabam otrok več

  • 2010-11-24 11:11:52 - Novica: Več za zaščito otrok, žrtev spolnih zlorab več

Arhiv novic

Vse novice

Spolna zloraba Svoboden, da si to, kar si Vožnja pod vplivom drog Evropa je več, kot si misliš Natečaj Vsi smo otroci sveta Evropska konvencija o človekovih pravicah Wild Web Woods Spregovori proti diskriminaciji Dosta! Osvobodimo se predsodkov, spoznajmo Rome! Tvoje roke naj negujejo, ne kaznujejo 60 let Sveta Evrope Ustavimo nasilje nad ženskami Trgovanje z ljudmi Vsi drugačni - vsi enakopravni Varšavski vrh Evropsko sodišče za človekove pravice Konvencije

Parlamentarna skupščina zahteva revizijo postopkov uvrstitve na črne liste

24.01.2008, Strasbourg

Parlamentarna skupščina je 23. januarja ocenila, da postopki uvrščanja na črno listo posameznikov in skupin, osumljenih povezave s terorizmom, ki jih uporabljata Varnostni svet Združenih narodov in Evropska unija, kršijo temeljne pravice, da so »samovoljni« ter »kršijo človekove pravice in temeljne svoboščine«. V uvodni razpravi je poročevalec Dick Marty (Švica, Zavezništvo liberalcev in demokratov za Evropo - ALDE) poudaril, da je »nepravičnost najboljša zaveznica terorizma, zato se je potrebno bojevati proti njej«. V svojem poročilu navaja, da ima trenutno kakih 370 ljudi po vsem svetu zamrznjeno svoje premoženje in ne morejo potovati, ker so na črnem seznamu ZN. Kakih šestdeset skupin in institucij je na seznamu EU. »Sankcije so lahko uveljavljene zgolj zaradi suma. To pa je obžalovanja vredno ter kršenje človekovih pravic in temeljnih svoboščin. Celo člani odbora, ki odloča o uvrstitvi posameznika na črno listo, ne poznajo vseh vzrokov uvrstitve posameznika ali skupine na črno listo, ki običajno niso seznanjeni s tem, zaslišani ali, v nekaterih primerih, obveščeni o odločitvi vse dokler ne skušajo prečkati mejo ali uporabiti bančni račun. Noben postopek ne predvideva neodvisno oceno tovrstnih odločitev«.
Takšen postopek je "nedostojen" mednarodnih institucij kot sta Združeni narodi in Evropska unija in spodkopava legitimnost uporabe »ciljnih sankcij« proti terorizmu, vztraja Skupščina. Tako se lahko zgodi, da države, od katerih se zahteva uresničevanje sankcij, kršijo svoje obveznosti na podlagi Evropske konvencije o človekovih pravicah.

Poročilo Dicka Martyja

Dodatek k Poročilu

Rezultat glasovanja


Datoteka »Črne liste«

Vse novice