Arhiv novic

  • 2010-12-01 11:37:52 - Ukinitev Informacijskega urada Sveta Evrope v Sloveniji več

  • 2010-11-30 09:20:06 - Novica: Svet Evrope z novo kampanjo proti spolnim zlorabam otrok več

  • 2010-11-24 11:11:52 - Novica: Več za zaščito otrok, žrtev spolnih zlorab več

Arhiv novic

Vse novice

Spolna zloraba Svoboden, da si to, kar si Vožnja pod vplivom drog Evropa je več, kot si misliš Natečaj Vsi smo otroci sveta Evropska konvencija o človekovih pravicah Wild Web Woods Spregovori proti diskriminaciji Dosta! Osvobodimo se predsodkov, spoznajmo Rome! Tvoje roke naj negujejo, ne kaznujejo 60 let Sveta Evrope Ustavimo nasilje nad ženskami Trgovanje z ljudmi Vsi drugačni - vsi enakopravni Varšavski vrh Evropsko sodišče za človekove pravice Konvencije

Parlamentarna skupščina SE za neodvisno mednarodno raziskavo

02.10.2008, Strasbourg

Po razpravi o posledicah vojne med Gruzijo in Rusijo v Parlamentarni skupščini Sveta Evrope je bil sprejet sklep, da bi morali zaradi spornih dejstev o izbruhu vojne organizirati neodvisno mednarodno preiskavo o tem, kaj se je zgodilo.

V sprejeti resoluciji je skupščina razglasila, da sta tako Gruzija kot Rusija kršili načela in vrednote Sveta Evrope, kot tudi svoje zaveze, da bodo konflikte reševale na miroljuben način. Obe strani sta odgovorni za kršitve človekovih pravic in humanitarnega prava.

Parlamentarci so izpostavili »nesorazmerno uporabo oboroženih sil Gruzije« in povedali, da je tudi ruski protinapad »prav tako ni spoštoval načela sorazmernosti«. Dodali pa so še, da uporabo vseh sredstev in moči na civilnih območjih s strani obeh sil »lahko pojmujemo za vojni zločin«.

Skupščina je pozvala Rusijo, da prekliče priznanje neodvisnosti Južne Osetije in Abhazije in da zagotovi opazovalcem EU in OVSE dostop do obeh ozemelj. Našteto kot tudi polno izvrševanje dogovora o prenehanju bojev predstavljajo minimalne pogoje za pomemben dialog.

Parlamentarci so prav tako izrazili skrb zaradi »verodostojnih poročil o etničnem čiščenju v gruzijskih vaseh znotraj Južne Osetije in 'tamponskega območja' iregularnih čet in tolp, ki jih ruske sile niso uspele ustaviti«.

 

Vse novice