Arhiv novic

  • 2010-12-01 11:37:52 - Ukinitev Informacijskega urada Sveta Evrope v Sloveniji več

  • 2010-11-30 09:20:06 - Novica: Svet Evrope z novo kampanjo proti spolnim zlorabam otrok več

  • 2010-11-24 11:11:52 - Novica: Več za zaščito otrok, žrtev spolnih zlorab več

Arhiv novic

Vse novice

Spolna zloraba Svoboden, da si to, kar si Vožnja pod vplivom drog Evropa je več, kot si misliš Natečaj Vsi smo otroci sveta Evropska konvencija o človekovih pravicah Wild Web Woods Spregovori proti diskriminaciji Dosta! Osvobodimo se predsodkov, spoznajmo Rome! Tvoje roke naj negujejo, ne kaznujejo 60 let Sveta Evrope Ustavimo nasilje nad ženskami Trgovanje z ljudmi Vsi drugačni - vsi enakopravni Varšavski vrh Evropsko sodišče za človekove pravice Konvencije

Novica: Zaščita otrok pred nasiljem - Svet Evrope okrepil svoje delovanje

19.11.2009, Strasbourg

Svet Evrope poziva vseh svojih 47 držav članic, da sprejmejo in izvajajo nacionalne programe za zaščito pravic otrok in izkoreninjenje nasilja nad otroki.

Zunanja ministra Slovenije in Švice, Samuel Žbogar in Micheline Calmy-Rey, sta pozdravila, da je Odbor ministrov Sveta Evrope danes v ta namen sprejel posebne smernice.

Priporočila Sveta Evrope vključujejo prepoved vseh vrst oblik nasilja nad otroki, vzpostavitev neodvisnih institucij za zaščito otrok in kampanj obveščanja o pravicah otrok, ki se začnejo s pravico do varstva pred vsemi oblikami nasilja. Informacije bi vključevale poučitev o škodljivih posledicah nasilja nad otroki, načela pozitivnega starševstva in potrebo, da se otroke usmerja v njihovem odkrivanju interneta in omeji tveganja, povezana z novimi tehnologijami (nasilje v nekaterih video in spletnih igrah, strani z otroško pornografijo, ustrahovanje, izsiljevanje itd.). Te kampanje naj bi ciljale splošno javnost, predvsem pa starše, učitelje in ponudnike dostopa do interneta.

Svet Evrope si prizadeva zagotoviti javno obsojanje in odpravo družbenega ali kulturnega sprejemanja ali celo spodbujanja nasilja (seksistični klišeji, diskriminacija, škodljivi običaji ipd.).

Svet Evrope si želi povečati razumevanje med vladami in posamezniki, da so obvezani, da obsodijo in preprečujejo nasilje in pomagajo otrokom, žrtvam nasilja.

Strokovnjaki, ki delajo z otroki, se morajo usposabljati in pridobiti znanja, potrebna za preprečevanje in odkrivanje nasilja, zlasti pri najbolj ranljivih otrocih (invalidi, manjšine itd.).

To besedilo izpolnjuje enega od ciljev, določenih na vrhu v Varšavi 2005. Kampanja ozaveščanja proti telesnemu kaznovanja z naslovom  »Dvigni svojo roko proti telesnemu kaznovanju« iz leta 2008 je bil prvi korak in oblikuje prispevek Sveta Evrope k praznovanju 20. obletnice Konvencije Združenih narodov o otrokovih pravicah, katere 19. člen jasno obvezuje države članice, da zaščitijo otroke pred vsemi oblikami nasilja, kadarkoli in kjerkoli.

Minister Žbogar in ministrica Calmy-Rey sta bilo danes v Strasbourgu zaradi predaje predsedovanja Odbora ministrov iz rok Slovenije v švicarske roke.

Povezava na skupno izjavo ministrov Žbogarja in Calmy-Rey

Povezava na celotno besedilo smernic

Povezava na spletno stran SE "Gradimo Evropo za otroke in z njimi"

Povezava na'spletno stran SE 'Dvigni svoje roke proti telesnemu kaznovanju''

 

 

 

Vse novice