Arhiv novic

  • 2010-12-01 11:37:52 - Ukinitev Informacijskega urada Sveta Evrope v Sloveniji več

  • 2010-11-30 09:20:06 - Novica: Svet Evrope z novo kampanjo proti spolnim zlorabam otrok več

  • 2010-11-24 11:11:52 - Novica: Več za zaščito otrok, žrtev spolnih zlorab več

Arhiv novic

Vse novice

Spolna zloraba Svoboden, da si to, kar si Vožnja pod vplivom drog Evropa je več, kot si misliš Natečaj Vsi smo otroci sveta Evropska konvencija o človekovih pravicah Wild Web Woods Spregovori proti diskriminaciji Dosta! Osvobodimo se predsodkov, spoznajmo Rome! Tvoje roke naj negujejo, ne kaznujejo 60 let Sveta Evrope Ustavimo nasilje nad ženskami Trgovanje z ljudmi Vsi drugačni - vsi enakopravni Varšavski vrh Evropsko sodišče za človekove pravice Konvencije

Novica: Zaključek 4. poletne šole demokracije v Strasbourgu

13.07.2009, Strasbourg

Približno 600 udeležencev 4. poletne šole demokracije, ki se je zaključila 10. julija, je poudarilo, da bi se morali z globalnimi izzivi, s katerimi se danes sooča demokracija, spoprijeti skozi zagovorništvo vladavine prave in premislek o vrednotah, ki prevladujejo v našem svetu.

»Namen vseh javnih ukrepov bi morali biti vedno ljudje. Odgovornost mora voditi nove generacije voditeljev tako na lokalni kot na nacionalni in mednarodni ravni,« so zapisali v končni deklaraciji, ki je bila soglasno sprejeta na zaključni slovesnosti.

Končna deklaracija  ponovno potrjuje zavezanost udeležencev k demokratičnim vrednotam, kot so vladavina prava, dobro upravljanje, zaščita človekovih pravic, spoštovanje identitete in suverenosti, strpnost in človeško dostojanstvo.  

Tekom tedna so udeleženci iz 16 evropskih držav in iz afriške celine razpravljali o problemih, ki se nanašajo na mednaroden finance, energijsko in okoljsko varstvo, korupcijo in terorizem, organiziran kriminal in ostalo. Poudarili so, da je okrepitev vladavine prava osnova za nadaljnji politični, ekonomski, družbeni in okoljski razvoj po celini.

Na poletni šoli demokracije so obeležili tudi sprostitev železne zavese in razpravljali o tem, ali so delitve v Evropi premagane.

»Koliko zidov nas ponovno ločuje 20 let po padcu berlinskega zidu?« je vprašal Lilian Thuram, predsednik Fundacije Liliana Thurama - Izobraževanje proti rasizmu, ko je spregovoril na zaključni slovesnosti. »Moramo biti dovolj pametni, da se znebimo nacionalnih in verskih delitev ter biti kot moški in ženske, ki želijo živeti skupaj.«

V svojem zaključnem govoru je tudi generalni sekretar Sveta Evrope Terry Davis opomnil, da je »v demokraciji najpomembnejše, kako ravnaš s svojim nasprotnikom in kako se politik obnaša do tistih, s katerimi se ne strinja.« Dodal je, da »v politiki, prav tako kot pri nogometu, igramo žogo in ne človeka.«  

Peta poletna šola demokracije bo potekala v juliju 2010.


Končna deklaracija
Galerija fotografij

Video: otvoritvena slovesnost
Video: končna slovesnost
Več: šole za politične vede

Vse novice