Arhiv novic

  • 2010-12-01 11:37:52 - Ukinitev Informacijskega urada Sveta Evrope v Sloveniji več

  • 2010-11-30 09:20:06 - Novica: Svet Evrope z novo kampanjo proti spolnim zlorabam otrok več

  • 2010-11-24 11:11:52 - Novica: Več za zaščito otrok, žrtev spolnih zlorab več

Arhiv novic

Vse novice

Spolna zloraba Svoboden, da si to, kar si Vožnja pod vplivom drog Evropa je več, kot si misliš Natečaj Vsi smo otroci sveta Evropska konvencija o človekovih pravicah Wild Web Woods Spregovori proti diskriminaciji Dosta! Osvobodimo se predsodkov, spoznajmo Rome! Tvoje roke naj negujejo, ne kaznujejo 60 let Sveta Evrope Ustavimo nasilje nad ženskami Trgovanje z ljudmi Vsi drugačni - vsi enakopravni Varšavski vrh Evropsko sodišče za človekove pravice Konvencije

Novica: Vloga nevladnega sektorja na področju Zahodnega Balkana pri uveljavljanju pravic manjšin

19.06.2009, Novo mesto

V Novem mestu poteka Teden kultur, v okviru katerega je bila 19. junija organizirana tudi mednarodna konferenca GRADIMO MOSTOVE, na kateri so udeleženci iz Srbije, Črne gore, Makedonije, Kosova. Bosne in Hercegovine, Hrvaške in Slovenije  razpravljali o vlogi nevladnega sektorja na področju Zahodnega Balkana pri uveljavljanju pravic manjšin.

V času, ko sicer veliko govorimo o etnični in kulturni raznovrstnosti ter o zasnovah in politikah maultikulturalizma, hkrati opažamo hude kršitve človekovih pravic in svoboščin, pojava etnične in rasne nestrpnosti, ksenofobije pa tudi številne primere in oblike diskriminacije. Tudi v Evropi, kjer je pravno varstvo narodnih manjšin zgledno urejeno, je in bo ostalo varstvo manjšin pomembna in aktualna tema, v praksi še vedno obstaja neskladje med normativno ureditvijo in dejanskim stanjem, pojavljajo pa tudi novi izzivi in vprašanja.

Društvo za razvijanje prostovoljnega dela Novo mesto, ki je organizator konference in Tedna kultur želi v času predsedovanja Slovenije Svetu Evrope še posebej opozoriti na pomembnost varovanja človekovih pravic. Tako je na konferenci o aktivnostih Sveta Evrope na področju varstva pravic manjšin in medkulturnega dialoga spregovorila Kristina Plavšak Krajnc, direktorica Informacijskega urada Sveta Evrope, ki je predstavila tudi aktualno kampanjo Spregovori proti diskriminaciji.

Vsebina seminarja:

  • Mednarodne norme o odpravi diskriminacije s posebnim poudarkom na Evropski uniji
  • Mednarodno varstvo manjšin z vidika Sveta Evrope
  • Mednarodni postopki za varstvo pred diskriminacijo
  • Aktualni problemi ustavno nepriznanih manjšin v RS
  • Medkulturni dialog v vsakdanjem življenju, primeri dobrih praks
  • Vloga nevladnega sektorja pri promociji človekovih pravic in medkulturnega

 

Vse novice