Arhiv novic

  • 2010-12-01 11:37:52 - Ukinitev Informacijskega urada Sveta Evrope v Sloveniji več

  • 2010-11-30 09:20:06 - Novica: Svet Evrope z novo kampanjo proti spolnim zlorabam otrok več

  • 2010-11-24 11:11:52 - Novica: Več za zaščito otrok, žrtev spolnih zlorab več

Arhiv novic

Vse novice

Spolna zloraba Svoboden, da si to, kar si Vožnja pod vplivom drog Evropa je več, kot si misliš Natečaj Vsi smo otroci sveta Evropska konvencija o človekovih pravicah Wild Web Woods Spregovori proti diskriminaciji Dosta! Osvobodimo se predsodkov, spoznajmo Rome! Tvoje roke naj negujejo, ne kaznujejo 60 let Sveta Evrope Ustavimo nasilje nad ženskami Trgovanje z ljudmi Vsi drugačni - vsi enakopravni Varšavski vrh Evropsko sodišče za človekove pravice Konvencije

Novica: Umor Natalije Estemirove – izjava komisarja Sveta Evrope za človekove pravice Thomasa Hammarberga

16.07.2009, Strasbourg

"Krut umor Natalije Estemirove je strašen in strahopeten zločin ter pomeni napad na temeljna načela človekovih pravic. Sedaj je potreben odločen in učinkovit odgovor.

Estemirovo so ugrabili v sredo zjutraj v Groznem v Čečeniji. Ko je zapuščala svoje stanovanje okoli 8.30 zjutraj, jo je v avto porinilo več napadalcev.

Nekaj ur kasneje so njeno truplo našli v Ingušetiji, v gozdu blizu Nazrana. Po prejetih informacijah naj bi umrla zaradi strela v glavo.

Natalija Estemirova je bila ena vodilnih članic Memoriala, organizacije za zaščito človekovih pravic na Severnem Kavkazu in je prejela več mednarodnih nagrad za zaščito človekovih pravic v Čečeniji. Bila je tudi prva dobitnica nagrade Ana Politkovska.

Izražam svoje sožalje družini in sodelavcem gospe Estemirove in pozivam ruske oblasti, da takoj izvedejo temeljito in nepristransko preiskavo z namenom zagotoviti kazensko odgovornost storilcev in njihovo kaznovanje. Raziskava mora biti v skladu z Evropsko konvencijo o človekovih pravicah ter Deklaracijo Odbora ministrov o zagovornikih človekovih pravic.

Umor Natalije Estemirove  je opozorilo, da so za zaščito aktivistov za človekove pravice potrebni veliko bolj odločni ukrepi."

***

»Vsi v Evropi bodo globoko pretreseni zaradi umora še ene aktivistke za človekove pravice v Rusiji. Koliko še Natalij Estemirovih in An Politkovskih bo moralo umreti, preden bodo ruske oblasti zaščitile ljudi, ki se zavzemajo za človekove pravice ruskih državljanov?« je ob umoru Natalije Estemirove dejal generalni sekretar Sveta Evrope Terry Davis.

Vse novice