Arhiv novic

  • 2010-12-01 11:37:52 - Ukinitev Informacijskega urada Sveta Evrope v Sloveniji več

  • 2010-11-30 09:20:06 - Novica: Svet Evrope z novo kampanjo proti spolnim zlorabam otrok več

  • 2010-11-24 11:11:52 - Novica: Več za zaščito otrok, žrtev spolnih zlorab več

Arhiv novic

Vse novice

Spolna zloraba Svoboden, da si to, kar si Vožnja pod vplivom drog Evropa je več, kot si misliš Natečaj Vsi smo otroci sveta Evropska konvencija o človekovih pravicah Wild Web Woods Spregovori proti diskriminaciji Dosta! Osvobodimo se predsodkov, spoznajmo Rome! Tvoje roke naj negujejo, ne kaznujejo 60 let Sveta Evrope Ustavimo nasilje nad ženskami Trgovanje z ljudmi Vsi drugačni - vsi enakopravni Varšavski vrh Evropsko sodišče za človekove pravice Konvencije

Novica: Teden Afrike prvič v Sloveniji

18.05.2010, Ljubljana

Od četrtka, 20. maja, ko se uradno začenja Teden Afrike v Sloveniji, bomo dobili veliko priložnosti, da se seznanimo z Afriko v drugačni luči. Delavnice, okrogle mize, kulturno obarvani večeri, nogometni turnir in poseben slavnosten dogodek ob zaključku prvega Tedna Afrike (v torek, 25. maja) bodo prispevali k premagovanju negativnih podob, ki napačno karakterizirajo Afriko.  

Po besedah Maxa Zimanija, predsednika Društva Afriški center, je namen Tedna Afrike praznovanje afriške enotnosti in tudi afriške raznolikosti, predvsem pa povezovanje Afričanov v Sloveniji in predstavitev Afrike Slovencem.

Dan afriške enotnosti, 25. maj, obeležuje ustanovitev Organizacije afriške enotnosti leta 1963. Letos pa prvič v Sloveniji ta poseben dan prerašča v Teden Afrike, ki ga bo uradno z nagovorom otvoril predsednik Danilo Türk v četrtek, 20. maja ob 18. uri v Knjižnici Prežihov Voranc v Ljubljani.

V duhu enotnosti in povezovanja raznolikosti bo v nedeljo, 23. maja na nogometnem igrišču Ježica od 13. ure potekal nogometni turnir za mir in enotnost, ki ga organizira Društvo Nigerijcev Slovenije. Na njem bo letos sodelovalo osem ekip, med njimi Afričani, Romi, Slovenci iz Argentine, gluhi idr., v naslednjih letih pa si po besedah Freda Udume želijo pritegniti še več ekip in tako skozi šport graditi mostove med ljudmi.   

Marjan Huč iz SLOGE, Platforme nevladnih organizacij za razvojno sodelovanje in humanitarno pomoč, je Tednu Afrike pripisal poseben pomen, saj predstavlja priložnost za predstavitev kulturne, družbene in intelektualne energije afriškega kontinenta in premoščanje stereotipnih, še posebej negativnih, prikazov tega dela sveta. Poudaril je pomen soodgovornosti razvitih držav in izrazil upanje, da bo Slovenija obdržala zavezo in odgovornost v mednarodni skupnosti ter v letu 2010 - prelomnem letu za ocenitev izpolnjenih razvojnih ciljev tisočletja - prispevala 0,17 % BND za razvojno pomoč.

Ermin Šiljak, nekdanji slovenski nogometni reprezentant, je pozdravil idejo nogometnega turnirja, saj je nogomet najbolj množični šport, ki povezuje ljudi, zato je prepričan, da lahko pomaga pri premagovanju stereotipov. V čast mu bo podeliti pokal na nedeljskem turnirju kot mini uvodu v svetovno nogometno prvenstvo, ki bo prvič potekalo na afriški celini.

In kot je sklenila Kristina Plavšak Krajnc, je lahko vsak od nas v drugem okolju potencialna žrtev diskriminacije, zato je pomembno, da smo odgovorni vsi, kar je tudi sporočilo kampanje Sloge »TUDI TI si delček istega sveta« in kampanje Sveta Evrope »Spregovori proti diskriminaciji«.

 

Več o programu v Tednu Afrike

Vse novice