Arhiv novic

  • 2010-12-01 11:37:52 - Ukinitev Informacijskega urada Sveta Evrope v Sloveniji več

  • 2010-11-30 09:20:06 - Novica: Svet Evrope z novo kampanjo proti spolnim zlorabam otrok več

  • 2010-11-24 11:11:52 - Novica: Več za zaščito otrok, žrtev spolnih zlorab več

Arhiv novic

Vse novice

Spolna zloraba Svoboden, da si to, kar si Vožnja pod vplivom drog Evropa je več, kot si misliš Natečaj Vsi smo otroci sveta Evropska konvencija o človekovih pravicah Wild Web Woods Spregovori proti diskriminaciji Dosta! Osvobodimo se predsodkov, spoznajmo Rome! Tvoje roke naj negujejo, ne kaznujejo 60 let Sveta Evrope Ustavimo nasilje nad ženskami Trgovanje z ljudmi Vsi drugačni - vsi enakopravni Varšavski vrh Evropsko sodišče za človekove pravice Konvencije

Novica: Slovenski premier Borut Pahor nagovoril Parlamentarno skupščino Sveta Evrope v Strasbourgu

25.06.2009, Strasbourg

Slovenski premier Borut Pahor je na praznik dneva državnosti nagovoril plenarno zasedanje Parlamentarne skupščine Svet Evrope v Strasbourgu. Premier predsedujoče države Odboru ministrov je ta organ označil za najbolj primerno platformo, ob pomoči katere se lahko država nauči osnov demokracije. Slovenski premier, ki je bil pred leti član slovenske delegacije pri Parlamentarni skupščini, je poudaril pomen multilaterizma in sodelovanja med mednarodnimi organizacijami. "V času globalizacije je to edini način za zagotovitev spoštovanja človekovih pravic, demokracije in vladavine prava," je poudaril Pahor. Dejal je tudi, da je imelo slovensko članstvo v Svetu Evrope pomemben vpliv na razvoj mlade države in na njen sedanji položaj.

Po Pahorjevih besedah je Svet Evrope nepogrešljiv za 800 milijonov ljudi, kolikor jih živi v državah članicah. "Ne morem si predstavljati Evrope brez Sveta Evrope." Pahor je spregovoril tudi o poteku izbora novega generalnega sekretarja Sveta Evrope, ki se mu 5-letni mandate izteče septembra, in poudaril, da mora biti to oseba, ki jo bosta podprli obe ključni organizaciji Sveta Evrope. Omenil je tudi eno izmed prednostnih nalog slovenskega predsedovanja, spodbuditev reforme Evropskega sodišča za človekove pravice.

Slovenski premier se je pred nastopom na zasedanju sestal s predsednikom Parlamentarne skupščine Sveta Evrope Lluisom Mario de Puigom in z generalnim sekretarjem Sveta Evrope Terryjem Davisom. Pahor se je srečal tudi s komisarjem za človekove pravice Thomasom Hammarbergom, ob obisku Evropskega sodišča za človekove pravice pa s predsednikom sodišča Jean-Paulom Costo.

 

Govor slovenskega premierja v angleščini.

Vse novice