Arhiv novic

  • 2010-12-01 11:37:52 - Ukinitev Informacijskega urada Sveta Evrope v Sloveniji več

  • 2010-11-30 09:20:06 - Novica: Svet Evrope z novo kampanjo proti spolnim zlorabam otrok več

  • 2010-11-24 11:11:52 - Novica: Več za zaščito otrok, žrtev spolnih zlorab več

Arhiv novic

Vse novice

Spolna zloraba Svoboden, da si to, kar si Vožnja pod vplivom drog Evropa je več, kot si misliš Natečaj Vsi smo otroci sveta Evropska konvencija o človekovih pravicah Wild Web Woods Spregovori proti diskriminaciji Dosta! Osvobodimo se predsodkov, spoznajmo Rome! Tvoje roke naj negujejo, ne kaznujejo 60 let Sveta Evrope Ustavimo nasilje nad ženskami Trgovanje z ljudmi Vsi drugačni - vsi enakopravni Varšavski vrh Evropsko sodišče za človekove pravice Konvencije

Novica: Skupna študija Sveta Evrope in Združenih narodov poziva k mednarodni konvenciji za boj proti trgovini z organi

15.10.2009, New York

Potrebna je nova mednarodna konvencija za preprečevanje trgovine z organi, tkivi in celicami (OTC), za zaščito žrtev in pregon storilcev kaznivih dejanj, priporoča skupna študija, ki sta jo danes objavila Svet Evrope in Združeni narodi. Trgovanje z OTC je prav tako treba jasno razlikovati od trgovine z ljudmi z namenom odstranitve organov.

Študija poudarja, da je trgovina z ljudmi za namen odstranitve organov le majhen del širšega problema OTC, in poudarja splošno zmedo v pravnih in znanstvenih družbah med dvema vrstama trgovine, ki zahtevajo različne rešitve.

Poročilo zaradi majhnega tveganja in velikih dobičkov za storilce opozarja na možnost velikega števila neprijavljenih primerov obeh kaznivih dejanj. Trgovanje z OTC pogosto dobi obliko, kar je znano kot "presaditveni turizem", ki vključuje prejemnike, ki potujejo - ponavadi iz bogatih držav, da pridobijo organe v države, kjer ukrepov za preprečevanje kriminala ali za zaščito živih darovalcev ni ali se ne izvajajo.

Ocenjuje se, da je letno po vsem svetu pet do deset odstotkov opravljenih presaditev ledvic posledica trgovine.

Študija tudi ugotavlja:
- Prepoved premoženjske koristi s človeškim telesom ali njegovimi deli mora biti osnova za vso zakonodajo o presaditvi organov.
- Darovanje organov je treba spodbujati, da se poveča razpoložljivost organov, z dajanjem prednosti darovanju organov umrlih.
- Treba je zbrati zanesljive podatke o trgovini z OTC in trgovini z ljudmi za odstranitev organov, razčlenjene po spolu, da se oceni, če problem vpliva na ženske in moške različno.
- Konvencija Sveta Evrope o ukrepanju proti trgovini z ljudmi in Protokol Združenih narodov o preprečevanju, zatiranju in kaznovanju trgovine z ljudmi, zlasti z ženskami in otroki že vsebujeta ustrezne ukrepe za boj proti trgovini z ljudmi z namenom odstranitve organov.


Avtorji študije so Arthur Caplan, predsednik oddelka za medicinsko etiko in direktor Centra za bioetiko na University of Pennsylvania, Carmen Pred, državna tožilka Avstrije in Rafael Matesanz in Beatriz Domínguez-Gil, direktor in svetovalka Španske nacionalne organizacije za transplantacije.

Študija je bila pripravljena na pobudo Maud de Boer-Buquicchio, namestnice generalnega sekretarja Sveta Evrope, in Rachel N. Mayanje, posebne svetovalke generalnega sekretarja Združenih narodov o vprašanjih enakosti spolov in napredka žensk.

 

Vse novice