Arhiv novic

  • 2010-12-01 11:37:52 - Ukinitev Informacijskega urada Sveta Evrope v Sloveniji več

  • 2010-11-30 09:20:06 - Novica: Svet Evrope z novo kampanjo proti spolnim zlorabam otrok več

  • 2010-11-24 11:11:52 - Novica: Več za zaščito otrok, žrtev spolnih zlorab več

Arhiv novic

Vse novice

Spolna zloraba Svoboden, da si to, kar si Vožnja pod vplivom drog Evropa je več, kot si misliš Natečaj Vsi smo otroci sveta Evropska konvencija o človekovih pravicah Wild Web Woods Spregovori proti diskriminaciji Dosta! Osvobodimo se predsodkov, spoznajmo Rome! Tvoje roke naj negujejo, ne kaznujejo 60 let Sveta Evrope Ustavimo nasilje nad ženskami Trgovanje z ljudmi Vsi drugačni - vsi enakopravni Varšavski vrh Evropsko sodišče za človekove pravice Konvencije

Novica: Reforme s področja človekovih pravicah bodo okrepile Turčijo in Evropo

11.02.2010, Strasbourg

»Zagotovili so mi, da se bodo reforme s področja človekovih pravic nadaljevale, in Turčija se je zavezala, da odigra svojo vlogo v novi Evropi", je ob zaključku uradnega obiska v Turčiji dejal generalni sekretar Thorbjørn Jagland.

Med svojim obiskom se je Thorbjørn Jagland srečal s predsednikom vlade Erdoganom, s katerim sta razpravljala o področjih sodelovanja v prihodnosti in temeljnih vprašanjih človekovih pravic v Turčiji. Erdogan je poudaril, da bo Turčija upoštevala sodbe Evropskega sodišča za človekove pravice in bo še naprej sprejemala nove ukrepe za krepitev človekovih pravic in demokratičnih institucij v Turčiji. Med novimi predlogi sta oblikovanje organa za človekove pravice in komisije za boj proti diskriminaciji. »Ti ukrepi kažejo, da Turčija napreduje na glavnih vprašanjih s področja človekovih pravic. Toda področja, ki vzbujajo zaskrbljenost, še vedno ostajajo, in Svet Evrope bo podprl Turčijo, kjer je to potrebno,« je dodal Jagland.    

Z zunanjim ministrom Ahmetom Davutoğlujem je generalni sekretar razpravljal o pomembnosti pristopa Evropske unije k Evropski konvenciji o človekovih pravicah, s čimer bi se zagotovil enotni pravni prostor v Evropi, ki bi vključeval tudi Evropsko unijo kot subjekt. Tema razgovora je bilo še prihajajoče predsedovanje Odboru ministrov, pri čemer je zunanji minister predstavil osnutek aktivne agende za postavitev organizacije nazaj na politični zemljevid z osredotočenjem na politična vprašanja, ki ovirajo evropsko enotnost. »Posebno področje dela bodo predstavljali vse večji izzivi multikulturnosti Evrope in sposobnost organizacije, da v celoti izkoristi vse-evropske vrednote,« je dejal Davutoğlu.

»Politično vodstvo Turčije je izrazilo močno zavezo Evropi in podporo nadaljnjemu razvoju Sveta Evrope. V Ankari sem imel uspešne pogovore in se veselim rezultatov pobud in obnovljenih ukrepov za reševanje problemov s področja človekovih pravic. Turčija bo igrala pomembno vlogo pri promociji večjega razumevanja raznolikosti, ki temelji na spoštovanju človekovih pravic in demokracije. Prav tako sem seznanjen z zaskrbljenostjo zagovornikov človekovih pravic v Turčiji glede potrebe po nadaljnjih izboljšavah. V ta namen bomo s Turčijo tesno sodelovali,« je povedal generalni sekretar.

Galerija fotografij

Vse novice