Arhiv novic

  • 2010-12-01 11:37:52 - Ukinitev Informacijskega urada Sveta Evrope v Sloveniji več

  • 2010-11-30 09:20:06 - Novica: Svet Evrope z novo kampanjo proti spolnim zlorabam otrok več

  • 2010-11-24 11:11:52 - Novica: Več za zaščito otrok, žrtev spolnih zlorab več

Arhiv novic

Vse novice

Spolna zloraba Svoboden, da si to, kar si Vožnja pod vplivom drog Evropa je več, kot si misliš Natečaj Vsi smo otroci sveta Evropska konvencija o človekovih pravicah Wild Web Woods Spregovori proti diskriminaciji Dosta! Osvobodimo se predsodkov, spoznajmo Rome! Tvoje roke naj negujejo, ne kaznujejo 60 let Sveta Evrope Ustavimo nasilje nad ženskami Trgovanje z ljudmi Vsi drugačni - vsi enakopravni Varšavski vrh Evropsko sodišče za človekove pravice Konvencije

Novica: Končala se je Ljubljanska konferenca. Dialog o dediščini.

07.11.2009, Ljubljana

Več kot 170 udeležencev mednarodne konference Ljubljanska konferenca - obnova naše kulturne dediščine je prvi dan zasedanja sprejelo skupno deklaracijo z naslovom Ljubljanska deklaracija o kulturni dediščini: od sprave do trajnostnega družbenega in gospodarskega razvoja.  S sprejemom deklaracije so udeleženci ljubljanske konference potrdili svojo posamično in skupno odgovornost do ohranjanja in spodbujanja skupne evropske kulturne dediščine. Še posebej je poudarjena vloga dediščine pri procesih sprave in dialoga med kulturami, ter njena vloga pri socialnem vključevanju, varstvu okolja, lokalnem in gospodarskem razvoju. Pri obnovi naše skupne dediščine je ključnega pomena tudi sodelovanje organov in organizacij javnega in zasebnega sektorja na nacionalni in mednarodni ravni ter spodbujanje vključevanja civilne družbe in nevladnih organizacij kot enakovrednih partnerjev v procesih upravljanja z dediščino.

Danes pa so za skupno mizo o konkretnih projektih varovanja dediščine razpravljali predstavniki mednarodnih organizacij in strokovnih združenj, nevladnih organizacij, ministrstev in drugih partnerjev. Namen razprave je bila izmenjava izkušenj, mnenj in dobrih praks med vsemi tistimi, ki sodelujejo v procesu ohranjanja in varovanja kulturne dediščine.

Na ministrskem srečanju so prisotni ministri predstavili vodilne projekte v jugovzhodni Evropi, na območju Črnega morja in južnega Kavkaza, in sicer: sarajevske Vječnice, hrvaškega centra za podvodno arheologijo, črnogorsko iniciativo o Cetinju 2010-2014, romunski projekt povezovanja med različnimi regionalnimi programi in gruzijske aktivnosti na področju kulturne dediščine v okviru Kijevske iniciative. Azerbajdžanski minister je opisal »Bakujski proces« na področju medkulturnega dialoga, makedonska ministrica pa je povzela prioritetne naloge naslednje predsedujoče Odboru ministrov Sveta Evrope.

Predstavitev projektov je dokazala, da je ohranjanje dediščine živ proces, ki ni samo kulturni projekt, je tudi politična gesta. Ohranjanje kulturne dediščine na način kot ga zagovarjajo udeleženci Ljubljanske konference pomeni, da se zavedamo svoje preteklosti, priznavamo, da temeljno vpliva na naše vsakdanje življenje in smo odgovorni tudi za to, kaj zapuščamo prihodnjim rodovom.

Na izrednem zasedanju pa se je sestal tudi Svet ministrov za kulturo jugovzhodne Evrope, ki mu trenutno predseduje črnogorski minister za kulturo. Slovenija je zaprosila za status opazovalke in tako izrazila željo za aktivnejšo vlogo v regiji jugovzhodne Evrope na področju kulture in regionalnega sodelovanja. Članice sveta bodo o tem formalno odločale na rednem zasedanju aprila prihodnje leto na Cetinju.

 

 Foto: Andrej Križ

Ljubljanska deklaracija (.pdf)

Ministrska izjava PP2 (.pdf)

Ministrska izjava JVE (.pdf)

Vse novice