Arhiv novic

  • 2010-12-01 11:37:52 - Ukinitev Informacijskega urada Sveta Evrope v Sloveniji več

  • 2010-11-30 09:20:06 - Novica: Svet Evrope z novo kampanjo proti spolnim zlorabam otrok več

  • 2010-11-24 11:11:52 - Novica: Več za zaščito otrok, žrtev spolnih zlorab več

Arhiv novic

Vse novice

Spolna zloraba Svoboden, da si to, kar si Vožnja pod vplivom drog Evropa je več, kot si misliš Natečaj Vsi smo otroci sveta Evropska konvencija o človekovih pravicah Wild Web Woods Spregovori proti diskriminaciji Dosta! Osvobodimo se predsodkov, spoznajmo Rome! Tvoje roke naj negujejo, ne kaznujejo 60 let Sveta Evrope Ustavimo nasilje nad ženskami Trgovanje z ljudmi Vsi drugačni - vsi enakopravni Varšavski vrh Evropsko sodišče za človekove pravice Konvencije

Novica: Predsednik PACE izraža zaskrbljenost zaradi položaja Romov v Evropi

20.08.2010, Strasbourg

»Nedavni razvoj dogodkov v več evropskih državah, nazadnje razpustitev romskih taborov v Franciji in izgon Romov iz Francije in Nemčije, gotovo niso pravilni ukrepi za izboljšanje položaja te ranljive manjšine. Nasprotno, verjetno bodo povzročili povečanje rasističnih in ksenofobnih čustev v Evropi,« je danes povedal Mevlut Çavuşoğlu, predsednik Parlamentarne skupščine Sveta Evrope (PACE).

Po junijski razpravi je PACE dejal, da je bil pretresen zaradi nedavnega nasilja proti tej manjšine v Evropi. »Nekatere vlade in skupine izkoriščajo finančno krizo in strahove, ki izhajajo iz enačenja Romov in storilcev kaznivih dejanj,  ter izbirajo grešnega kozla, ki predstavlja lahko tarčo, saj so Romi med najbolj ranljivimi skupinami. Evropsko sodišče za človekove pravice je redno obsodilo države, kjer so Romi zlorabljeni ali diskriminirani,« je dejal predsednik, ki se sklicuje tudi na Protokol št. 4 k Evropski konvenciji o človekovih pravicah, ki  prepoveduje skupinski izgon tujcev.

Predsednik PACE poudarja, da proces integracije Romov v zadnjih 20 letih ni dosegel svojih ciljev, ter poziva države članice, da se soočijo s svojimi odgovornostmi in vprašanje položaja Romov rešujejo resno in trajnostno. Spomnil je na poziv PACE za določene ukrepe v zvezi z izobraževanjem, zaposlovanjem, nastanitvijo, zdravstvenim varstvom in političnim sodelovanjem.

Predsednik PACE je pozdravil sprejetje nacionalnih strategij za izboljšanje položaja in vključevanje Romov s strani mnogih držav članic. »To je pozitivno a ne zadostno. Takšni načrti ukrepov potrebujejo ustrezno in dolgoročno financiranje, učinkovito usklajevanje in morajo biti izvajani na lokalni in regionalni ravni.«

Položaj Romov v Evropi bo tudi eno od vprašanj, ki bodo obravnavana med uradnim obiskom predsednika PACE v Romuniji od 29. avgusta do 1. septembra.

 

Resolucija 1740 (2010) o položaju Romov v Evropi in aktivnosti Sveta Evrope

 

Priporočilo 1924 (2010) o položaju Romov v Evropi in aktivnosti Sveta Evrope

 

Svet Evrope: Romi in potujoče skupine

 

Vse novice