Arhiv novic

  • 2010-12-01 11:37:52 - Ukinitev Informacijskega urada Sveta Evrope v Sloveniji več

  • 2010-11-30 09:20:06 - Novica: Svet Evrope z novo kampanjo proti spolnim zlorabam otrok več

  • 2010-11-24 11:11:52 - Novica: Več za zaščito otrok, žrtev spolnih zlorab več

Arhiv novic

Vse novice

Spolna zloraba Svoboden, da si to, kar si Vožnja pod vplivom drog Evropa je več, kot si misliš Natečaj Vsi smo otroci sveta Evropska konvencija o človekovih pravicah Wild Web Woods Spregovori proti diskriminaciji Dosta! Osvobodimo se predsodkov, spoznajmo Rome! Tvoje roke naj negujejo, ne kaznujejo 60 let Sveta Evrope Ustavimo nasilje nad ženskami Trgovanje z ljudmi Vsi drugačni - vsi enakopravni Varšavski vrh Evropsko sodišče za človekove pravice Konvencije

Novica: "Pravila, da morajo ženske nositi burke, je treba povsod obsoditi – toda prepovedati takšne obleke tukaj, bi bilo narobe," pravi komisar Hammarberg

08.03.2010

"Ženske morajo biti svobodne pri izbiri načina oblačenja, brez vmešavanja tako svojih skupnosti kot tudi državnih organov," je povedal Thomas Hammarberg, komisar Sveta Evrope za človekove pravice, v svojem zadnjem mnenju, objavljenem danes ob Dnevu žena.

"Prepoved burke in nikaba ne bi osvobodilio zatiranih žensk, vendar bi lahko namesto tega povzročilo njihovo nadaljnjo odtujitev v evropskih družbah", je dejal. "Prav je, da odločno nastopimo proti vsakemu režimu, ki določa, da morajo ženske nositi ta oblačila. Toda naše nasprotovanje takšnim represivnim metodam ne sme voditi k prepovedi istih oblačil v drugih državah. To bi bil nepremišljen vdor v zasebnost posameznika in bi dvignil vrsto resnih vprašanj o njegovi združljivosti z mednarodnimi standardi človekovih pravic. "

Komisar poudarja, da tisti, ki se zavzemajo za splošno prepoved burke in nikaba, niso uspeli dokazati, da ta oblačila ogrožajo demokracijo, javno varnost, red ali moralo. Prav tako ni bilo mogoče dokazati, da so te ženske na splošno žrtve večjega zatiranja spola kot drugi.

"Položaj žensk je akutna problematika v nekaterih verskih skupnostih. O tem je treba razpravljati, toda prepoved simptomov, kot so oblačila, ni pravi način, predvsem zato, ker to ni vedno odsev verskega prepričanja, temveč izraz širših kulturnih vidikov ", je dejal.

"Potrebno bi bilo razširiti diskurz, da bi zajeli bistvene zadeve, vključno s tem, kako spodbujati razumevanje različnih veroizpovedi, kultur in običajev. Pluralizem in multikulturnost sta bistveni evropski vrednoti in bi morali tudi ostati. "

***

Mnenja komisarja, ki so objavljena vsakih 14 dni, so lahko objavljena v medijih brez prejšnjega dogovora pod pogojem, da tekst ni spremenjen in je vir naveden na naslednji način: »Prav tako na razpolago na spletni strani komisarja http://www.commissioner.coe.int/.

Kontakt za medije v uradu komisarja:
Stefano Montanari, +33 6 61 14 70 37; stefano.montanari@coe.int

***

Odbor ministrov in Skupščina za večjo udeležbo žensk v politiki
Osnovne informacije o Evropskem sodišču za človekove pravice in spolni enakosti
Več o Mednarodnem dnevu žensk
Parity democracy - far cry from reality

TV odaja Mnenje - ob mednarodnem dnevu žensk

Vse novice