Arhiv novic

  • 2010-12-01 11:37:52 - Ukinitev Informacijskega urada Sveta Evrope v Sloveniji več

  • 2010-11-30 09:20:06 - Novica: Svet Evrope z novo kampanjo proti spolnim zlorabam otrok več

  • 2010-11-24 11:11:52 - Novica: Več za zaščito otrok, žrtev spolnih zlorab več

Arhiv novic

Vse novice

Spolna zloraba Svoboden, da si to, kar si Vožnja pod vplivom drog Evropa je več, kot si misliš Natečaj Vsi smo otroci sveta Evropska konvencija o človekovih pravicah Wild Web Woods Spregovori proti diskriminaciji Dosta! Osvobodimo se predsodkov, spoznajmo Rome! Tvoje roke naj negujejo, ne kaznujejo 60 let Sveta Evrope Ustavimo nasilje nad ženskami Trgovanje z ljudmi Vsi drugačni - vsi enakopravni Varšavski vrh Evropsko sodišče za človekove pravice Konvencije

Novica: Parlamentarna skupščina praznuje 60. obletnico

07.08.2009, Strasbourg

Na predvečer 60. obletnice prve seje Parlamentarne skupščine Sveta Evrope (PACE), ki je potekala 10. avgusta 1949, je njen predsednik, Lluís Maria de Puig, njeno delo ocenil kot zelo pozitivno, a opozoril, da delo Sveta Evrope in njene skupščine kot ''vesti Evrope" še zdaleč ni končano:

»Sam sem med tistimi, ki menijo, da je ocena organizacije po šestdesetih letih zelo pozitivna.  V času proračunske strogosti lahko rečemo, da Svet Evrope za države članice predstavlja 'dobro kupčijo'. Svet Evrope je uspešno vodil zelo ambiciozen politični projekt, ki združuje pod isto streho in okoli istih vrednot vse države celine s široko paleto zgodovin, kultur, jezikov in tradicij,'« je izjavil.

»Zaščita in promocija človekovih pravic, vladavina prava in demokracija predstavljajo moralno osnovo političnega projekta. Spoštovanje teh vrednot ni samo notranja zadeva posamezne države članice. To zadeva prav vsakega izmed nas, in kot poslanci imamo pravico in dolžnost, da ukrepamo za zagotovitev vladnih dejavnosti, ki so vse v skladu z našimi vrednotami in načeli. 'Sistem za spremljanje', ki ga je razvila skupščina, pomaga opomniti članice na obveznosti, ki so jih prevzele, ko so se pridružile organizaciji.

V vsaki družini, in to velja tudi za našo evropsko družino, je kritika dobrodošla za soseda, ne pa zase. In prav kritika je del demokracije, saj pomaga izslediti naše pomanjkljivosti in jih odpraviti. Gre za to, da ne poskušamo zamenjati demokratično izvoljene vlade, ampak za to, da se naše vrednote spoštujejo s pomočjo dialoga in sodelovanja.
Demokracijo moramo ščititi pred skrito in pogosto dejansko nevarnostjo skušnjav, da se z našimi družbenimi problemi soočimo na način, da žrtvujemo nekatere vrednote in omejujemo uveljavljanje naših pravic in svoboščin.

Delo Sveta Evrope in njegove skupščine kot  'vesti Evrope' še zdaleč ni končano.«

Priložnostna spletna stran

Vse novice