Arhiv novic

  • 2010-12-01 11:37:52 - Ukinitev Informacijskega urada Sveta Evrope v Sloveniji več

  • 2010-11-30 09:20:06 - Novica: Svet Evrope z novo kampanjo proti spolnim zlorabam otrok več

  • 2010-11-24 11:11:52 - Novica: Več za zaščito otrok, žrtev spolnih zlorab več

Arhiv novic

Vse novice

Spolna zloraba Svoboden, da si to, kar si Vožnja pod vplivom drog Evropa je več, kot si misliš Natečaj Vsi smo otroci sveta Evropska konvencija o človekovih pravicah Wild Web Woods Spregovori proti diskriminaciji Dosta! Osvobodimo se predsodkov, spoznajmo Rome! Tvoje roke naj negujejo, ne kaznujejo 60 let Sveta Evrope Ustavimo nasilje nad ženskami Trgovanje z ljudmi Vsi drugačni - vsi enakopravni Varšavski vrh Evropsko sodišče za človekove pravice Konvencije

Novica: PACE poročevalec obsodil nevarne izbruhe nasilja proti Romom

26.05.2009, Strasbourg

Jószef Berényi (Slovaška republika, ERR/CD), poročevalec o položaju Romov za Parlamentarno skupščino Sveta Evrope (PACE) in predsednik Pododbora za pravice manjšin, je po razpravi o dogodkih v Târgu Mures, Romunija izjavil naslednje ugotovitve.

»Z občutki ogorčenja in sramu opažam, da so zadnje romske manjšine žrtve napada izrednega nasilja v več državah članicah Sveta Evrope.

V Italiji so požgali romska taborišča, na Madžarskem sta bila ubita dva člana romske družine v napadu na njun dom, eden od teh je bil otrok, na Slovaškem so varnostne sile sadistično trpinčile in poniževale romske otroke, v Srbiji so celotne romske družine ostale brez strehe nad glavo po hitri deložaciji, na Češkem so člani romske družine utrpeli hude poškodbe v požaru njihove hiše, ki so ga zanetile molotovke.

To je samo nekaj izmed zgražanja vrednih primerov, ki kažejo na izjemno razširjenost proti romskega nasilja najslabše vrste v Evropi.

Z izrabo finančne krize ekstremistične skupine izrabljajo strah, ki izhaja iz enačenja Romov s kriminalci; tako je izbran grešni kozel, ki predstavlja lahko tarčo, saj spadajo Romi med najranljivejše skupine.

Podžigajoča mnenja, ki so jih izrazili ekstremisti v več državah članicah, so privedla do nasilnih manifestacij sovraštva, ki predstavljajo resno grožnjo pripadnikom romske skupnosti. Ne sme se dopuščati, da se kriminalna dejanja, ki so jih zagrešili določeni posamezniki, izrablja za diskreditacijo celotne romske skupnosti.

Izjemno pasivna drža oblasti in tiha privolitev dela javnosti, ko se soočata s tem nevzdržnim položajem, spominjata na najtemnejše obdobje v evropski zgodovini. Svet Evrope je nastal iz brezpogojne želje, da se prepreči ponovitev tega obdobja. Vse od tedaj Evropsko sodišče za človekove pravice redno obsoja države, v katerih zlorabljajo ali diskriminirajo Rome.

Posledično nameravam v svojem poročilu odločno vztrajati, da države članice prevzamejo svoje odgovornosti in storijo vse, kar je v njihovi moči, in čim hitreje, da pogasijo nevarne plamene  proti romskega nasilja.

Predstavniki Romov v državnih inštitucijah, kakor tudi njihovo aktivno in usklajeno sodelovanje v procesu odločanja, so ključni elementi v obrambi in izvrševanju njihovih pravic in uspešnem vključevanju njihove skupnosti. Vsi bi morali spodbujati romske skupnosti k čim večjemu delovanju.«

Vse novice