Arhiv novic

  • 2010-12-01 11:37:52 - Ukinitev Informacijskega urada Sveta Evrope v Sloveniji več

  • 2010-11-30 09:20:06 - Novica: Svet Evrope z novo kampanjo proti spolnim zlorabam otrok več

  • 2010-11-24 11:11:52 - Novica: Več za zaščito otrok, žrtev spolnih zlorab več

Arhiv novic

Vse novice

Spolna zloraba Svoboden, da si to, kar si Vožnja pod vplivom drog Evropa je več, kot si misliš Natečaj Vsi smo otroci sveta Evropska konvencija o človekovih pravicah Wild Web Woods Spregovori proti diskriminaciji Dosta! Osvobodimo se predsodkov, spoznajmo Rome! Tvoje roke naj negujejo, ne kaznujejo 60 let Sveta Evrope Ustavimo nasilje nad ženskami Trgovanje z ljudmi Vsi drugačni - vsi enakopravni Varšavski vrh Evropsko sodišče za človekove pravice Konvencije

Novica: Odločitev za vzpostavitev diplomatskih odnosov med Turčijo in Armenijo sprejeta z odobravanjem

01.09.2009, Ljubljana, Strasbourg

Turčija in Armenija sta se dogovorili, da bosta podpisali protokola, s katerima bosta vzpostavili diplomatske odnose med državama. Slovenski zunanji minister in predsedujoči Odboru ministrov Sveta Evrope Samuel Žbogar je izrazil upanje, da bo ta proces kmalu prinesel rezultate in da bosta Armenija in Turčija premostili rane iz preteklosti ter vzpostavili normalne odnose v skupno dobro.
Kot je znano, imata državi zelo različne poglede na obdobje prve svetovne vojne, ko je v tedanjem Otomanskem cesarstvu prišlo do množičnega pokola Armencev. V Armeniji trdijo, da je šlo za genocid, vendar je armenski predsednik Serge Sarkisian izjavil, da turško priznanje genocida ni pogoj za normalizacijo odnosov. Turčija seveda zanika, da je bil pokol na sto tisoče Armencev genocid.
Namestnica generalnega sekretarja Sveta Evrope Maud de Boer-Buquicchio  je ob današnji odločitvi, ki jo bosta morala potrditi še parlamenta obeh držav, menila, da gre za zgodovinski dogodek. "Rada bi spodbudila obe državi, da nadaljujeta po poti, ki bo pripomogla k stabilnosti v tem delu Evrope", je dejala.

Vse novice