Arhiv novic

  • 2010-12-01 11:37:52 - Ukinitev Informacijskega urada Sveta Evrope v Sloveniji več

  • 2010-11-30 09:20:06 - Novica: Svet Evrope z novo kampanjo proti spolnim zlorabam otrok več

  • 2010-11-24 11:11:52 - Novica: Več za zaščito otrok, žrtev spolnih zlorab več

Arhiv novic

Vse novice

Spolna zloraba Svoboden, da si to, kar si Vožnja pod vplivom drog Evropa je več, kot si misliš Natečaj Vsi smo otroci sveta Evropska konvencija o človekovih pravicah Wild Web Woods Spregovori proti diskriminaciji Dosta! Osvobodimo se predsodkov, spoznajmo Rome! Tvoje roke naj negujejo, ne kaznujejo 60 let Sveta Evrope Ustavimo nasilje nad ženskami Trgovanje z ljudmi Vsi drugačni - vsi enakopravni Varšavski vrh Evropsko sodišče za človekove pravice Konvencije

Novica: Ministrska konferenca o lokalni in regionalni vlada sprejela Deklaracijo iz Utrechta

17.11.2009, Utrecht/Strasbourg

Na srečanju v Utrechtu (Nizozemska) so se 16. in 17. novembra na povabilo nizozemskih organov sestali ministri, pristojni za lokalno in regionalno oblast držav članic Sveta Evrope. Na srečanju so sprejeli tudi Deklaracijo iz Utrechta. Ta dokument poudarja vodilno vlogo lokalnih in regionalnih oblasti pri končanju gospodarske in finančne krize. V tem kontekstu so ministri posebno pozornost usmerili na posamezne vloge lokalnih oblasti in centralnih vlad, s poudarkom na odgovornosti slednjega za zagotavljanje sredstev lokalnim oblastem.

Ministri so razpravljali tudi o čezmejnem sodelovanju, ter ponovno potrdili svojo zavezo za zmanjšanje ali odpravo praktičnih in pravnih ovir, ki omejujejo čezmejno sodelovanje. Na konferenci je na voljo za podpis tudi Protokol št. 3 k Evropski okvirni konvenciji o čezmejnem sodelovanju med teritorialnimi skupnostmi ali oblastmi glede združevanja in sodelovanja evropskih regij, ki predstavlja inovativen pravni instrument za spodbujanje krepitve čezmejnega sodelovanja med teritorialnimi skupnostmi.

Ob deklaraciji so ministri sprejeli program dela o vzpostavitvi dobre lokalne in regionalne uprave za obdobje 2010-2013, ki opredeljuje določene izzive, ki so za vse velikega pomena. Med njimi lahko navedemo upravljanje finančne/gospodarske krize, nizka stopnja demokratične udeležbe v javnem življenju na lokalni in regionalni ravni ter povečanje organizacijske učinkovitosti upravljanja lokalnih in regionalnih oblasti. Dodatni protokol k Evropski listini lokalne samouprave o pravici do sodelovanja pri vprašanjih lokalne oblasti je bila prav tako odprt za podpis na konferenci in tudi predstavlja inovativen prispevek k dobremu upravljanju in sodelovanje na lokalni in regionalni ravni.

Ob koncu srečanja so ministri sprejeli povabilo ukrajinskega kolega, da bodo imeli svoje 17. zasedanje  leta 2011 v Ukrajini.

Deklaracija iz Utrechta in program

Dodatne informacije o konferenci  

Vse novice