Arhiv novic

  • 2010-12-01 11:37:52 - Ukinitev Informacijskega urada Sveta Evrope v Sloveniji več

  • 2010-11-30 09:20:06 - Novica: Svet Evrope z novo kampanjo proti spolnim zlorabam otrok več

  • 2010-11-24 11:11:52 - Novica: Več za zaščito otrok, žrtev spolnih zlorab več

Arhiv novic

Vse novice

Spolna zloraba Svoboden, da si to, kar si Vožnja pod vplivom drog Evropa je več, kot si misliš Natečaj Vsi smo otroci sveta Evropska konvencija o človekovih pravicah Wild Web Woods Spregovori proti diskriminaciji Dosta! Osvobodimo se predsodkov, spoznajmo Rome! Tvoje roke naj negujejo, ne kaznujejo 60 let Sveta Evrope Ustavimo nasilje nad ženskami Trgovanje z ljudmi Vsi drugačni - vsi enakopravni Varšavski vrh Evropsko sodišče za človekove pravice Konvencije

Novica: Predsedujoči Svetu Evrope izpostavil potrebo po močnejšem sodelovanju med SE in OVSE

04.06.2009, Dunaj

Minister za zunanje zadeve Samuel Žbogar je 4. junija na zasedanju Stalnega sveta Organizacije za varnost in sodelovanje v Evropi poudaril, da je ena izmed prioritet slovenskega predsedovanja Odboru ministrov Sveta Evrope sodelovanje Sveta Evrope z drugimi mednarodnimi organizacijami, med katerimi ima posebno mesto Organizacija za varnost in sodelovanje v Evropi (OVSE). Minister Žbogar je v svojem nastopu izpostavil velik pomen sodelovanja med tema pomembnima regionalnima mednarodnima organizacijama, ki sta prav v času slovenskega predsedovanja OVSE v letu 2005 sprejeli skupno deklaracijo o krepitvi medsebojnega sodelovanja.


Minister Žbogar je menil, da je sodelovanje med institucijami in telesi obeh organizacij zgledno, potrebno pa bi bilo sinergijo še dodatno nadgraditi. Smiselno bi bilo okrepiti sodelovanje med misijami in pisarnami obeh organizacij na terenu, kar bi prispevalo k izogibanju morebitnega podvajanja dela. Za Slovenijo so najbolj pomembne misije v jugovzhodni Evropi, poleg tega pa tudi v Gruziji, kjer usoda OVSE misije še ni dokončno rešena, ter Belorusiji, kjer bo Svet Evrope čez nekaj dni odprl Informacijsko točko Sveta Evrope.


Med konkretnimi projekti sodelovanja je minister izpostavil projekt izobraževanja o otrokovih pravicah »Naše pravice«, ki je bil uspešno izveden že v času slovenskega predsedovanja OVSE leta 2005, letos pa se bo izvajal v okviru prioritet slovenskega predsedovanja Odboru ministrov Sveta Evrope v Bosni in Hercegovini, na Kosovu in v Severni Osetiji (Ruska Federacija).


Ob robu zasedanja se je slovenski zunanji minister in predsedujoči Odboru ministrov Sveta Evrope Žbogar srečal z generalnim sekretarjem OVSE Marcom Perrinom de Brichambautom, kjer sta poleg sodelovanja med Svetom Evrope in OVSE (volitve, Belorusija, Gruzija, Kosovo), obravnavala tudi druga vprašanja povezana z delom organizacij. Med drugim sta se dotaknila aktualne razprave o prihodnosti evropske varnosti. Na delovnem kosilu z direktorjem Urada za demokratične inštitucije in človekove pravice (ODIHR) Janezom Lenarčičem, posebno predstavnico OVSE za boj proti trgovini z ljudmi Evo Biaudet in predstavnikom OVSE za svobodo medijev Miklósem Harasztijem pa je minister izpostavil izreden pomen sodelovanja na področju opazovanja volitev, kakor tudi v boju proti trgovanju z ljudmi, kjer nacionalni trud ni dovolj. V zvezi s svobodo medijev pa je ministra posebej zanimal položaj svobode medijev v Belorusiji in Moldovi.

Vse novice