Arhiv novic

  • 2010-12-01 11:37:52 - Ukinitev Informacijskega urada Sveta Evrope v Sloveniji več

  • 2010-11-30 09:20:06 - Novica: Svet Evrope z novo kampanjo proti spolnim zlorabam otrok več

  • 2010-11-24 11:11:52 - Novica: Več za zaščito otrok, žrtev spolnih zlorab več

Arhiv novic

Vse novice

Spolna zloraba Svoboden, da si to, kar si Vožnja pod vplivom drog Evropa je več, kot si misliš Natečaj Vsi smo otroci sveta Evropska konvencija o človekovih pravicah Wild Web Woods Spregovori proti diskriminaciji Dosta! Osvobodimo se predsodkov, spoznajmo Rome! Tvoje roke naj negujejo, ne kaznujejo 60 let Sveta Evrope Ustavimo nasilje nad ženskami Trgovanje z ljudmi Vsi drugačni - vsi enakopravni Varšavski vrh Evropsko sodišče za človekove pravice Konvencije

Novica: Kosovo: Poziv k ustavitvi prisilnih vrnitev in evakuaciji Romov iz zdravju škodljivih taborov

15.02.2010, Strasbourg

Po drugem obisku v zadnjih desetih mesecih romskih taborov Česmin Lug in Osterode na severu Kosova, ki sta onesnažena s svincem, je komisar Sveta Evrope za človekove pravice, Thomas Hammarberg, obžaloval, da razmere za prebivalce ostajajo enake: "Dejstvo, da so bili tabori naseljeni za celo desetletje, ni nič manj kot škandal. Mednarodna skupnost nosi velik del odgovornosti za ta položaj. "

Svinec je prodrl v tla, vodo ter zrak in poslabšal zdravje prebivalcev, ki živijo v taborih, predvsem otrok.  

"Približno 600 prebivalcev bi potrebovalo novo, varno nastanitev, da bi lahko zaprli tabore. Vsi nujno potrebujejo zdravljenje, "je poudaril komisar po obisku Kosova v sredini februarja.

Thomas Hammarberg je prav tako izrazil zaskrbljenost, da več evropskih vlad prisilno vrača begunce na Kosovo. Glede na statistike ZN je bilo v letu 2009  iz evropskih držav vrnjenih več kot 2 500 ljudi. Tako je nekaj Romov končalo v taborih, ki so onesnaženi s svincem. Begunci so prišli v glavnem iz Avstrije, Nemčije, Švedske in Švice.

"Pozivam evropske države, da ustavijo prisilno vračanje, dokler ne bo Kosovo zagotovilo primernih življenjskih razmer, zdravstvene oskrbe, izobrazbe, socialnih storitev ter zaposlovanja," je dejala komisar.

Kosovo je že podpisalo sporazume o ponovnem sprejemu z več državami. Vendar pa 20 000 notranje razseljenih oseb na Kosovu in stopnja brezposelnosti na ravni okrog 50 odstotkov jasno kažeta, da država še nima infrastrukture, ki bi omogočala ponovno trajnostno vključevanje beguncev.

»Število beguncev je živelo v državah gostiteljicah več let, in njihovi otroci so bili rojeni tam, tekoče govorijo jezik in nimajo nobene povezave s Kosovom. Posledica tega je, da se številni begunci vrnejo v države gostiteljice takoj, ko je mogoče, "je poudaril komisar Hammarberg.

Kontakt za medije v Uradu komisarja:
Stefano Montanari, +33 6 61 14 70 37; Stefano.montanari@coe.int


Urad Komisarja za človekove pravice
Oddelek za komuniciranje
Tel: +33 (0) 3 88 41 35 38
Fax: +33 (0) 3 90 21 50 53
www.commissioner.coe.int
press.commissioner@coe.int
 

* "Vso sklicevanje na Kosovo, na ozemlje, institucije ali prebivalstvo, se v tem besedilu razume v skladu z Resolucijo Varnostnega sveta Združenih narodov 1244 in brez prejudiciranja na status Kosova." 


Vse novice