Arhiv novic

  • 2010-12-01 11:37:52 - Ukinitev Informacijskega urada Sveta Evrope v Sloveniji več

  • 2010-11-30 09:20:06 - Novica: Svet Evrope z novo kampanjo proti spolnim zlorabam otrok več

  • 2010-11-24 11:11:52 - Novica: Več za zaščito otrok, žrtev spolnih zlorab več

Arhiv novic

Vse novice

Spolna zloraba Svoboden, da si to, kar si Vožnja pod vplivom drog Evropa je več, kot si misliš Natečaj Vsi smo otroci sveta Evropska konvencija o človekovih pravicah Wild Web Woods Spregovori proti diskriminaciji Dosta! Osvobodimo se predsodkov, spoznajmo Rome! Tvoje roke naj negujejo, ne kaznujejo 60 let Sveta Evrope Ustavimo nasilje nad ženskami Trgovanje z ljudmi Vsi drugačni - vsi enakopravni Varšavski vrh Evropsko sodišče za človekove pravice Konvencije

Novica: Kosovo: "Ni pravi čas za vrnitve", poudarja komisar za človekove pravice

03.12.2009, Strasbourg

Komisar Sveta Evrope za človekove pravice Thomas Hammarberg je danes izrazil svojo globoko zaskrbljenost zaradi prisilne vrnitve ljudi, ki so našli zatočišče v evropskih državah, na Kosovo. »Čas preprosto ni pravi za vrnitve, kaj šele za prisilne vrnitve,« je dejal komisar.

Komisar Hammarberg je obiskal Kosovo lani marca in je julija objavil poročilo o stanju človekovih pravic. Njegov enotedenski obisk na terenu in stalno spremljanje potrjujeta dejstvo, da je Kosovo po-konfliktna družba, ki se še vedno trudi sprijazniti se s posledicami oboroženih spopadov. Nima infrastrukture, ki bi omogočila vzdržno reintegracijo beguncev. To še bolj velja za Rome, največjo manjšino v Evropi, ki je predmet široke in sistematične diskriminacije.

Skrbi komisarja so se še povečale z obvestili, da so se številni Romi, izključeni iz držav članic Sveta Evrope, vrnili v s svincem onesnažena taborišča Česmin Luga in Osterode v severni Mitrovici, kjer že desetletja živijo romske družine, vključno z otroki, in imajo resne zdravstvene posledice. Komisar je pozval k zaprtju taborišč kot prednostni nalogi, k izgradnji ustreznih prebivališč za te družine in zdravljenju za odstranjevanje radioaktivnosti vseh prizadetih družin.

Komisar poudarja, da je novembra UNHCR potrdila, da ljudje, ki so pobegnili s Kosova in jim grozi pregon, vključujejo predvsem: Srbe in Albance v manjšinski situaciji ter Rome, osebe iz narodnostno mešanih porok in osebe mešane narodnosti, osebe, ki se jih povezuje s srbskimi oblastmi po letu 1990, žrtve trgovine z ljudmi, žrtve nasilja v družini, in osebe, ki se sklicujejo na spolno usmerjenost.

Komisar Hammarberg poziva evropske vlade, naj ustavijo sklepanje in uporabo sporazumov o vračanju za vrnitve na Kosovo. Evropske države bi morale nujno proučiti vprašanje in sprejeti vse potrebne ukrepe, da preprečijo nadaljnje prisilno vračanje, zlasti Romov, na Kosovo, dokler so razmere takšne, da sta življenje in osebna varnost oseb, ki se vračajo, dejansko ogrožena.


Vse novice