Arhiv novic

  • 2010-12-01 11:37:52 - Ukinitev Informacijskega urada Sveta Evrope v Sloveniji več

  • 2010-11-30 09:20:06 - Novica: Svet Evrope z novo kampanjo proti spolnim zlorabam otrok več

  • 2010-11-24 11:11:52 - Novica: Več za zaščito otrok, žrtev spolnih zlorab več

Arhiv novic

Vse novice

Spolna zloraba Svoboden, da si to, kar si Vožnja pod vplivom drog Evropa je več, kot si misliš Natečaj Vsi smo otroci sveta Evropska konvencija o človekovih pravicah Wild Web Woods Spregovori proti diskriminaciji Dosta! Osvobodimo se predsodkov, spoznajmo Rome! Tvoje roke naj negujejo, ne kaznujejo 60 let Sveta Evrope Ustavimo nasilje nad ženskami Trgovanje z ljudmi Vsi drugačni - vsi enakopravni Varšavski vrh Evropsko sodišče za človekove pravice Konvencije

Novica: Konferenca v Reykjaviku začrtala prihodnje delo Sveta Evrope na področju medijev in interneta

01.06.2009, Reykjavik

Ministri in predstavniki 47 držav članic Sveta Evrope so v petek sprejeli akcijski načrt dela organizacije na področju medijev in interneta. Na prvi konferenci s tega področja, ki je 28. in 29. maja potekala v glavnem mestu Islandije, so sprejeli deklaracijo, v kateri so se zavzeli, da Svet Evrope razišče, kaj vse predstavljajo mediji in - če bo to potrebno - osveži koncept medijev ter vzpostavi kriterije za razlikovanje medijev ali medijem podobnih storitev od novih oblik medosebne komunikacije.

Ministri so pozvali organizacijo, naj v posvetu z ustreznimi akterji oceni, ali obstoječi standardi informiranja in pravice do svobode izražanja veljajo tudi za nove medije in ponudnike podobnih storitev, ali bi morali oblikovati nove. Pri medijih, ki veljajo za tradicionalne, so podprli samonadzor kot temeljni način za spoštovanje standardov svobode izražanja. Poudarili so, da bi se morali ponudniki novih storitev, kot so ponudniki spletnih vsebin in spletnih brskalnikov, zavedati svojih pravic pa tudi dolžnosti in odgovornosti.

Ministri so na konferenci sprejeli tudi več resolucij o povezavi novih medijev, spletnih virov in zaščite pravic do svobode izražanja in informiranja s protiterorističnimi zakoni.

Ministri so sklenili, da bodo redno pregledovali protiteroristične zakone in njihovo izvajanje v državah članicah, da bi bil vsakršen vpliv na svobodo izražanja in informiranja skladen s standardi Sveta Evrope in še zlasti s primeri sodne prakse na Evropskem sodišču za človekove pravice.  (Slednjega sklepa ni podprla delegacija Ruske federacije, ki se je sicer z ostalimi sklepi strinjala.)

Čeprav v nekaterih primerih ni primerno širiti določenih informacij, s katerimi bi preprečili teroristična dejanja, se zaščita žrtev ali sodnih postopkov, "ki zadevajo terorizem ne sme enačiti s podpiranjem terorizma", so v sklepih še zapisali udeleženci konference. Poudarili so tudi, da je bila v posameznih primerih izražena zaskrbljenost, ker protiteroristični zakoni v nekaterih državah članicah pravico do svobode izražanja in informiranja omejujejo »preširoko in ne določijo jasnih mej za vmešavanje oblasti ali pa ne zagotavljajo ustreznih postopkovnih zagotovil, s katerimi bi preprečili zlorabe«.

Glede interneta so pozvali vse države in tudi nedržavne akterje, naj raziščejo načine, kako zagotoviti, da se kritični spletni viri upravljajo v korist javnosti in kot javna dobrina, in ugotovijo, ali bi bilo za to potrebno oblikovati mednarodni pravni instrument. Svet Evrope so še pozvali, naj preuči možnosti oblikovanja mednarodne pogodbe, s katero bi nadalje zaščitili čezmejni promet po spletu. Na koncu so organizacijo pozvali, naj vzpostavi dlje obstoječo obliko sodelovanja in prirejanja dogodkov s področja upravljanja interneta v državah članicah.

Konferenco o medijih je ob Svetu Evrope pripravilo še islandsko ministrstvo za šolstvo, znanost in kulturo.

 

Politična deklaracija in izjave

 

Zasedanja ministrske konference so dostopna tudi preko videopovezave

 

Za nadaljnje informacije pokličite Jaime Rodrigueza na tel: +33 3 89 99 50 42 ali na email jaime.rodriguez@coe.int

 


Vse novice