Arhiv novic

  • 2010-12-01 11:37:52 - Ukinitev Informacijskega urada Sveta Evrope v Sloveniji več

  • 2010-11-30 09:20:06 - Novica: Svet Evrope z novo kampanjo proti spolnim zlorabam otrok več

  • 2010-11-24 11:11:52 - Novica: Več za zaščito otrok, žrtev spolnih zlorab več

Arhiv novic

Vse novice

Spolna zloraba Svoboden, da si to, kar si Vožnja pod vplivom drog Evropa je več, kot si misliš Natečaj Vsi smo otroci sveta Evropska konvencija o človekovih pravicah Wild Web Woods Spregovori proti diskriminaciji Dosta! Osvobodimo se predsodkov, spoznajmo Rome! Tvoje roke naj negujejo, ne kaznujejo 60 let Sveta Evrope Ustavimo nasilje nad ženskami Trgovanje z ljudmi Vsi drugačni - vsi enakopravni Varšavski vrh Evropsko sodišče za človekove pravice Konvencije

Novica: Končala se je 23. redna konference ministrov za izobraževanje Sveta Evrope

07.06.2010, Brdo pri Kranju

Ministrstvo za šolstvo in šport je ta konec tedna na Brdu pri Kranju gostila pomemben mednarodni politični dogodek, 23. redno konferenco ministrov za izobraževanje Sveta Evrope, ki jo Svet Evrope praviloma organizira na tri leta.

Na konferenci so sodelovali ministri iz 50 držav, podpisnic Evropske kulturne konvencije, države opazovalke in ključne medvladne in nevladne organizacije. Konference se je udeležilo preko 200 udeležencev. 

V petek, 4. junija 2010, so v uvodnem delu konference spregovorili: namestnica generalnega sekretarja Sveta Evrope, Maud de Boer-Buquicchio, minister za šolstvo in šport, dr. Igor Lukšič, generalna direktorica za izobraževanje, kulturo in kulturno dediščino Sveta Evrope, Gabriella Battaini Dragoni.

Minister Lukšič je v nagovoru poudaril, da je šola eden od najpomembnejših stebrov naše družbe, zato so zaradi pomembne vloge učiteljev, pritiski nanje vse večji. Minister je na novinarski konferenci dejal, da je položaj učiteljev v primerjavi z njihovimi evropskimi kolegi, razmeroma dober in da je njihovo izobraževanje na ustrezni ravni.

V vlogi predavateljev sta na panelenm delu nastopila predsednik Republike Slovenije, dr. Danilo Türk in priznani slovenski profesor na Pedagoški fakulteti Univerze v Ljubljani, dr. Pavel Zgaga. Oba predavatelja sta poudarila vsestranski pomen izobraževanja v današji družbi, pri čemer je dr. Zgaga dodal, da smo se znašli pred novim premislekom, saj se je izobraževalni proces premaknil od elitnega k masovnemu.

Nosilna tema konference je bila »Izobraževanje za trajnostne demokratične družbe: vloga učiteljev. Kasneje so delegacije na delavnicah razpravljali o treh podtemah: učiteljeve kompetence za raznolikost demokratične družbe, partnerstva in mreže v izobraževanju ter strokovni razvoj in družbeno priznavanje učiteljev.

Sobota je bila namenjena pregledu dela na delavnicah in sprejetju končne deklaracije, s čimer se je uradni del konference tudi zaključil.


Sprejeta deklaracija (doc)

Govor Maud de Boer-Buquicchio
Govor Igorja Lukšiča

Vse novice