Arhiv novic

  • 2010-12-01 11:37:52 - Ukinitev Informacijskega urada Sveta Evrope v Sloveniji več

  • 2010-11-30 09:20:06 - Novica: Svet Evrope z novo kampanjo proti spolnim zlorabam otrok več

  • 2010-11-24 11:11:52 - Novica: Več za zaščito otrok, žrtev spolnih zlorab več

Arhiv novic

Vse novice

Spolna zloraba Svoboden, da si to, kar si Vožnja pod vplivom drog Evropa je več, kot si misliš Natečaj Vsi smo otroci sveta Evropska konvencija o človekovih pravicah Wild Web Woods Spregovori proti diskriminaciji Dosta! Osvobodimo se predsodkov, spoznajmo Rome! Tvoje roke naj negujejo, ne kaznujejo 60 let Sveta Evrope Ustavimo nasilje nad ženskami Trgovanje z ljudmi Vsi drugačni - vsi enakopravni Varšavski vrh Evropsko sodišče za človekove pravice Konvencije

Novica: Komisar Hammarberg posreduje pred sodiščem v Strasbourgu glede azilnih zadev v zvezi z Nizozemsko in Grčijo

16.03.2010, Strasbourg

Komisar Sveta Evrope za človekove pravice je danes objavil posredovanje tretje stranke, ki ga je po pozivu sodišča predložil na Evropsko sodišče za človekove pravice glede skupine primerov vračanja prosilcev za azil iz Nizozemske v Grčijo na podlagi "Dublinske uredbe" ES.

Pisna vloga komisarja Hammarberga je temeljila na njegovih obiskih v Grčiji  decembra 2008 in februarja 2010 kot tudi na stalnem spremljanju države. Sodišču je posredoval svoje pripombe o najpomembnejših vprašanjih v zvezi z azilnim postopkom v Grčiji in glede varovanja človekovih pravic, kakor tudi v zvezi s pogoji sprejema in pridržanja prosilcev za azil.

Komisar je sklenil, da sedanji Zakon o azilu in praksa v Grčiji nista v skladu z mednarodnimi in evropskimi standardi človekovih pravic. Pri tem je izrazil svojo polno podporo odločitvi grške vlade in njenim nadaljnjim prizadevanjem za prenovo sistema zaščite beguncev ter premagovanje velikih trenutnih pomanjkljivosti.

To posredovanje tretje stranke je prvo te vrste, ki ga je pripravil komisar na podlagi 2. odstavka 36. člena Evropske konvencije o človekovih pravicah. V drugem primeru je leta 2007 komisar odgovoril na vprašanja, ki jih postavilo Sodišče v zvezi s položajem pritožnika.

Z začetkom veljavnosti Protokola št. 14 h Konvenciji bo imel komisar pravico do posredovanja proprio motu kot tretja stranke v postopkih Sodišča.

Vse novice