Arhiv novic

  • 2010-12-01 11:37:52 - Ukinitev Informacijskega urada Sveta Evrope v Sloveniji več

  • 2010-11-30 09:20:06 - Novica: Svet Evrope z novo kampanjo proti spolnim zlorabam otrok več

  • 2010-11-24 11:11:52 - Novica: Več za zaščito otrok, žrtev spolnih zlorab več

Arhiv novic

Vse novice

Spolna zloraba Svoboden, da si to, kar si Vožnja pod vplivom drog Evropa je več, kot si misliš Natečaj Vsi smo otroci sveta Evropska konvencija o človekovih pravicah Wild Web Woods Spregovori proti diskriminaciji Dosta! Osvobodimo se predsodkov, spoznajmo Rome! Tvoje roke naj negujejo, ne kaznujejo 60 let Sveta Evrope Ustavimo nasilje nad ženskami Trgovanje z ljudmi Vsi drugačni - vsi enakopravni Varšavski vrh Evropsko sodišče za človekove pravice Konvencije

Novica: Izročitev Mustafe Labsi: Izjava generalnega sekretarja Thorbjørna Jaglanda

30.04.2010, Strasbourg

Včeraj smo izvedeli, da so se slovaške oblasti odločile, da izročijo alžirskega državljana Mustafa Labsija v roke Alžirije, kar je v nasprotju s pozivom  Evropskega sodišča za človekove pravice. Sodišče je primer obravnavalo, ker je menilo, da obstajajo razlogi za strah, da bo gospod Labsi podvržen slabemu ravnanju v Alžiriji.
Kot generalni sekretar Sveta Evrope obžalujem odločitev slovaških oblasti. Ključno je, da vse države članice spoštujejo ukrepe sodišča, saj le s tem omogočajo izvajanje pravic, ki so zapisane v Konvenciji. Ob nespoštovanju lahko pride do oslabitve sistema človekovih pravic, ki predstavlja bistvo aktivnosti Sveta Evrope.

***

Alžirski državljan Mustafa Labsi je iz Avstrije vstopil v Slovaško brez osebnih dokumentov. Policijski oddelek za tujce v Bratislavi je prosilcu prepovedal vstop v Slovaško za deset let ter določil njegovo izročitev. Alžirske oblasti so zahtevale izročitev prosilca Alžiriji, kjer je bil v času odsotnosti iz države spoznan za krivega članstva v teroristični organizaciji ter obsojen na dosmrtno ječo. Evropsko sodišče za človekove pravice je 13. avgusta 2008 pozvalo slovaške oblasti, naj do nadaljnjega prosilca ne izročijo (začasen ukrep sprejet v skladu s Pravilom 39 Pravilnika sodišča).
Video komentar

 

Vse novice