Arhiv novic

  • 2010-12-01 11:37:52 - Ukinitev Informacijskega urada Sveta Evrope v Sloveniji več

  • 2010-11-30 09:20:06 - Novica: Svet Evrope z novo kampanjo proti spolnim zlorabam otrok več

  • 2010-11-24 11:11:52 - Novica: Več za zaščito otrok, žrtev spolnih zlorab več

Arhiv novic

Vse novice

Spolna zloraba Svoboden, da si to, kar si Vožnja pod vplivom drog Evropa je več, kot si misliš Natečaj Vsi smo otroci sveta Evropska konvencija o človekovih pravicah Wild Web Woods Spregovori proti diskriminaciji Dosta! Osvobodimo se predsodkov, spoznajmo Rome! Tvoje roke naj negujejo, ne kaznujejo 60 let Sveta Evrope Ustavimo nasilje nad ženskami Trgovanje z ljudmi Vsi drugačni - vsi enakopravni Varšavski vrh Evropsko sodišče za človekove pravice Konvencije

Novica: Globalno učenje za globalno solidarnost

11.11.2009, Ljubljana

Danes je v Informacijskem uradu Sveta Evropa ob pravičnem zajtrku potekala novinarska konferenca »Globalno učenje za globalno solidarnost«, s katero sta Sloga, slovenska platforma nevladnih organizacij za razvojno sodelovanje in humanitarno pomoč in Informacijski urad Sveta Evrope v RS prisotnim predstavila idejo Tedna globalnega učenja, aktivnosti, ki bodo med 14. in 22. novembrom potekale  v Sloveniji ter spregovorila o pomenu vključevanja globalnega učenja v procese vzgoje in izobraževanja.

Mag. Kristina Plavšak Krajnc, direktorica Informacijskega urada Sveta Evrope v RS, je v uvodu predstavila delovanje Centra Sever-Jug, ki je pobudnik in koordinator Tedna globalnega učenja na evropski ravni. Ta institucija v okviru Sveta Evrope ponuja okvir za evropsko sodelovanje, z namenom ozaveščanja o globalni soodvisnosti in spodbujanja politik solidarnosti v skladu z osnovnimi načeli Sveta Evrope: spoštovanje človekovih pravic, demokracija in socialna vključenost. Poudarila je, »da živimo v svetu vedno večje soodvisnosti, kjer nobeno od naših dejanj ni brez vpliva. Prav globalno učenje poudarja soodvisnost in posameznikovo vpetost v globalno dogajanje«.

Namen Tedna globalnega učenja, ki bo potekal med 14. in 22. novembrom v 36 državah članicah Sveta Evrope, je opozoriti na različnosti ter neenakosti tako na lokalnem kot tudi globalnem nivoju ter spodbujati k razumevanju osrednjih idej globalnega državljanstva. Marjan Huč, direktor Platforme NVO za razvojno sodelovanje in humanitarno pomoč SLOGA, ki v sodelovanju z Uradom RS za mladino koordinira Teden globalnega učenja v Sloveniji,  je izpostavil, da bo v tem času preko 60 osnovnih šol, mladinskih centrov, nevladnih organizacij in posameznikov izvedlo številne aktivnosti, ki bodo predstavile, kako  lahko vsak izmed nas vpliva na reševanje globalnih problemov. Osrednji dogodek tedna, ki ga 17. novembra 2009 v prostorih Mestne občine Ljubljana organizira SLOGA,  je nacionalni seminar »Z  globalnim učenjem do globalne solidarnosti: do državljanskih in medkulturnih kompetenc že v šoli«, ki bo povezal preko 100 akterjev, ki sooblikujejo izobraževanje in usposabljanje mladih.

Pri vključevanju globalnega učenja v procese vzgoje in izobraževanja se pedagoški delavci po besedah mag. Mitja Sardoča iz Pedagoškega inštituta srečujejo s štirimi ključnimi vprašanji: zakaj, kaj, kje in kako. Kljub izzivom, ki jih takšna vprašanja postavljajo, je globalno učenje izrednega pomena za dvig splošne senzibilnosti ter približevanja globalnih tem otrokom, ki bodo kmalu tudi sami odločali o naši prihodnosti.

V okviru Tedna globalnega učenja bodo izšle tudi smernice za globalno izobraževanje, ki jih je kot izobraževalno gradivo za učitelje pripravil Center Sever Jug in jih je v slovenščino prevedel Urad za mladino RS.

Danes se je v oknih urada otvorila tudi razstava fotografskega natečaja s simbolnim naslovom Vstani in ukrepaj, katere namen je, kot je poudarila Petra založnik iz Slovenske filantropije, opozoriti širšo javnost na problem revščine in Milenijskih razvojnih ciljev.

 

 

 

Vse novice