Arhiv novic

  • 2010-12-01 11:37:52 - Ukinitev Informacijskega urada Sveta Evrope v Sloveniji več

  • 2010-11-30 09:20:06 - Novica: Svet Evrope z novo kampanjo proti spolnim zlorabam otrok več

  • 2010-11-24 11:11:52 - Novica: Več za zaščito otrok, žrtev spolnih zlorab več

Arhiv novic

Vse novice

Spolna zloraba Svoboden, da si to, kar si Vožnja pod vplivom drog Evropa je več, kot si misliš Natečaj Vsi smo otroci sveta Evropska konvencija o človekovih pravicah Wild Web Woods Spregovori proti diskriminaciji Dosta! Osvobodimo se predsodkov, spoznajmo Rome! Tvoje roke naj negujejo, ne kaznujejo 60 let Sveta Evrope Ustavimo nasilje nad ženskami Trgovanje z ljudmi Vsi drugačni - vsi enakopravni Varšavski vrh Evropsko sodišče za človekove pravice Konvencije

Novica: “Osvobodite zgodovino pred političnim izkrivljanjem” pravi komisar Hammarberg

23.03.2010, Strasbourg

»Zgodovinske kontroverznosti ne bi smele imeti človekove pravice za talce. Enostranske interpretacije ali izkrivljanja zgodovinskih dogodkov so včasih vodile v diskriminacijo manjšin, ksenofobijo in obnovitev konfliktov. Iskreno iskanje resnice je zelo važno« je v svojem danes objavljenem mnenju dejal Thomas Hammarberg, komisar Sveta Evrope za človekove pravice.

Hude kršitve človekovih pravic v preteklosti nadalje vplivajo na razmerja v današnji Evropi. V nekaterih primerih je resnično znanje zgodovine pripomoglo k razumevanju, toleranci in zaupanju med posamezniki in narodi. Toda v drugih primerih so nekatere resne krutosti zanikane ali banalizirane, kar je povzročilo nove napetosti.

»Sprijaznjenje z zgodovino je vedno bistveno, še posebej ključno pa je v primerih hudih krutosti in kršitev človekovih pravic. Takšni zločini ne morejo biti spregledani brez hudih posledic. Dolgo nekaznovanje ali pomanjkanje priznanja skozi številne generacije lahko povzroči zagrenjenost med tistimi, ki se identificirajo z žrtvami. Slednje lahko posledično zastrupi razmerja med ljudmi, ki sploh še niso bili rojeni v času, ko so se zgodili sporni dogodki,« je še dejal komisar.

Pri izpostavljanju preteklih dogodkov, katerih interpretacija je še vedno kontroverzna, komisar poudarja, da je potrebno vložiti več truda za razkrivanje resnice. »Ugotavljanje pravih vzrokov za pretekla kršenja človekovih pravic je nujno za graditev vladavine prava v post-konfliktnih situacijah. Pri neposrednih posledicah je ključno, da se odgovorne pripelje pred roko pravice kot povračilo žrtvam in da se prepreči ponovitev teh zločinov.«

Komisar prav tako poudarja pomembnost primerne izobrazbe ter potrebo po spodbujanju iniciativ, ki podpirajo poučevanje zgodovine iz več vidikov.

***

Mnenja komisarja, ki so objavljena vsakih 14 dni, so lahko objavljena v medijih brez prejšnjega dogovora pod pogojem, da tekst ni spremenjen in je vir naveden na naslednji način: »Prav tako na razpolago na spletni strani komisarja http://www.commissioner.coe.int/.

Kontakt za medije v uradu komisarja:
Stefano Montanari, +33 6 61 14 70 37; stefano.montanari@coe.int

Povezava na mnenja

Urad komisarja za človekove pravice
Oddelek za komuniciranje
Tel: +33 (0)3 88 41 35 38
Fax:+33 (0)3 90 21 50 53
www.commissioner.coe.int
press.commissioner@coe.

 

 

 

 

Vse novice