Arhiv novic

  • 2010-12-01 11:37:52 - Ukinitev Informacijskega urada Sveta Evrope v Sloveniji več

  • 2010-11-30 09:20:06 - Novica: Svet Evrope z novo kampanjo proti spolnim zlorabam otrok več

  • 2010-11-24 11:11:52 - Novica: Več za zaščito otrok, žrtev spolnih zlorab več

Arhiv novic

Vse novice

Spolna zloraba Svoboden, da si to, kar si Vožnja pod vplivom drog Evropa je več, kot si misliš Natečaj Vsi smo otroci sveta Evropska konvencija o človekovih pravicah Wild Web Woods Spregovori proti diskriminaciji Dosta! Osvobodimo se predsodkov, spoznajmo Rome! Tvoje roke naj negujejo, ne kaznujejo 60 let Sveta Evrope Ustavimo nasilje nad ženskami Trgovanje z ljudmi Vsi drugačni - vsi enakopravni Varšavski vrh Evropsko sodišče za človekove pravice Konvencije

Novica: »Dublinska uredba« slabi pravice beguncev

22.09.2010, Strasbourg

»Azilni postopki evropskih držav so še vedno pomanjkljivi in jih je treba izboljšati ter uskladiti. Ena od potrebnih reform je poprava disfunkcionalne t.i. Dublinske uredbe znotraj Evropske unije,« je v svojem zadnjem komentarju človekovih pravic povedal Thomas Hammarberg, komisar Sveta Evrope za človekove pravice.

V okviru dublinskega sistema so za obravnavanje prošenj za azil odgovorne države na mejah Evropske unije, kamor prispe največ prosilcev za azil.

V praksi ta sistem ne deluje. V zadnjih letih države, kot sta Grčija in Malta, niso mogle zagotoviti ustrezne zaščite prosilcev za azil, katerih število je preseglo njihove zmogljivosti. Ta položaj je preprosto nepošten in celo, v skrajnih primerih, ogroža življenja. Zdaj je skrajni čas za spremembo Dublinske uredbe.

Ta uredba ne zagotavlja, da se odgovornost za prosilce za azil razdeli med državami članicami Evropske unije. In tudi prosilcem za azil ne zagotavlja dostopa do ustreznih azilnih postopkov. Temelji na napačni predpostavki, da vsi nacionalni azilni sistemi v Evropi ponujajo podobno enako visoko raven varstva za tiste, ki želijo pobegniti pred nasiljem in preganjanjem.

Sistem ne deluje - žrtve so begunci

Evropa bi morala biti bolj uspešna pri zaščiti beguncev. Še vedno manjka pravičen in učinkovit sistem, ki v celoti zagotavlja pravice prosilcev za azil v Evropi. Dublinska uredba mora biti popravljena v najkrajšem možnem času, da se ta položaj konča.

 

 

Kontakt za medije v komisarjevem uradu:

Stefano Montanari, +33 (0)3 88 41 35 38; stefano.montanari@coe.int

Spremljate komisarja na Twitterju

 

 

 

Vse novice