Arhiv novic

  • 2010-12-01 11:37:52 - Ukinitev Informacijskega urada Sveta Evrope v Sloveniji več

  • 2010-11-30 09:20:06 - Novica: Svet Evrope z novo kampanjo proti spolnim zlorabam otrok več

  • 2010-11-24 11:11:52 - Novica: Več za zaščito otrok, žrtev spolnih zlorab več

Arhiv novic

Vse novice

Spolna zloraba Svoboden, da si to, kar si Vožnja pod vplivom drog Evropa je več, kot si misliš Natečaj Vsi smo otroci sveta Evropska konvencija o človekovih pravicah Wild Web Woods Spregovori proti diskriminaciji Dosta! Osvobodimo se predsodkov, spoznajmo Rome! Tvoje roke naj negujejo, ne kaznujejo 60 let Sveta Evrope Ustavimo nasilje nad ženskami Trgovanje z ljudmi Vsi drugačni - vsi enakopravni Varšavski vrh Evropsko sodišče za človekove pravice Konvencije

Nov razmislek o Evropi

01.07.2008, Ljubljana

O družbenih teorijah, pomenu evropeizacije, kozmopolitanstvu, deficitu demokracije in idej, človekovih pravicah, medkulturnem dialogu ... so danes, v torek, 1. julija 2008, v prostorih Informacijskega urada Sveta Evrope ob izidu knjige Založbe Sophia, avtorjev Gerarda Delantya in Chrisa Rumforda, NOV RAZMISLEK O EVROPI razpravljali dr. Ksenija Vidmar Horvat, izredna profesorica za sociologijo na FF in strokovna recenzentka knjige, ddr. Rudi Rizman, redni profesor za sociologijo na FF, in dr. Milan Brglez, docent za mednarodne odnose na FDV in zainteresirana javnost.

V navedenem delu priznana britanska teoretika obravnavata spremembe, ki jih doživljajo države članice zaradi vključitve v EU, ter porajajoče se napetosti v Evropi, zaradi katerih je treba na novo premisliti procese evropeizacije v luči globalizacije ter v širšem kontekstu preobrazbe modernosti.

Delo v prevodu Marjana Sedmaka v slovenski prostor vstopa v trenutku, ko Evropo pretresajo aktualne debate o skupni prihodnosti. Predstavitev knjige je bila zato s pomočjo ključnih ugotovitev obeh avtorjev pospremljena tudi v luči najnovejših dogajanjih (irski referendumski 'ne'), pa tudi s kritično oceno predsedovanja Slovenije Svetu EU, ter z razmislekom o novih perspektivah v skupnem evropskem domu 47 držav članic Sveta Evrope.

Uvodni prispevek Ksenije Vidmar Horvat si lahko preberete tukaj.

Vse novice