Arhiv novic

  • 2010-12-01 11:37:52 - Ukinitev Informacijskega urada Sveta Evrope v Sloveniji več

  • 2010-11-30 09:20:06 - Novica: Svet Evrope z novo kampanjo proti spolnim zlorabam otrok več

  • 2010-11-24 11:11:52 - Novica: Več za zaščito otrok, žrtev spolnih zlorab več

Arhiv novic

Vse novice

Spolna zloraba Svoboden, da si to, kar si Vožnja pod vplivom drog Evropa je več, kot si misliš Natečaj Vsi smo otroci sveta Evropska konvencija o človekovih pravicah Wild Web Woods Spregovori proti diskriminaciji Dosta! Osvobodimo se predsodkov, spoznajmo Rome! Tvoje roke naj negujejo, ne kaznujejo 60 let Sveta Evrope Ustavimo nasilje nad ženskami Trgovanje z ljudmi Vsi drugačni - vsi enakopravni Varšavski vrh Evropsko sodišče za človekove pravice Konvencije

Novica: Sprejmimo problem in ukrepajmo

08.09.2010, Ljubljana

»Doseganje Milenijskih razvojnih ciljev je še vedno uresničljivo. Potrebno je veliko politične volje in zavedanja, da kot člani mednarodne skupnosti govorimo o solidarnosti in odgovornosti,« je poudaril Marjan Huč, koordinator Sloge - platforme za razvojno sodelovanje in humanitarno pomoč, na današnji novinarski konferenci ob začetku Dnevov uresničevanja Milenijskih razvojnih ciljev: Vstani in ukrepaj!, v Informacijskem uradu Sveta Evrope v RS.

Leto 2010 je prelomno leto, saj se pregleduje uresničevanje Milenijskih razvojnih ciljev (MRC), ki jih je Generalna skupščina ZN sprejela ob prelomu tisočletja. O pomenu takega dejanja je spregovorila mag. Ana Kalin z Ministrstva za zunanje zadeve, ki je poudarila jasnost, merljivost in časovno omejenost ciljev. Hkrati je predstavila tudi prioritetna področja slovenske razvojne pomoči; le-ta so krepitev dobrega vladanja in pravne države, okolje in enakost spolov ter so neposredno povezani z uresničevanjem 3. in 7. razvojnega cilja.    

O tem, kako lahko izobraževanje prispeva k zavedanju, da smo vsi del istega sveta, je razmišljal doc.dr. Milan Brglez s Fakultete za družbene vede, ki je prepričan, da v šolstvu tem temam ni posvečeno dovolj pozornosti. Po njegovem mnenju država za kakovostne razvojne študije ni zainteresirana tudi zato, ker niso uporabne za gospodarstvo. Gospodarska korist pa je tudi tista, ki v večini primerov vodi države, tudi Slovenijo, v podporo določenim razvojnim programom.

Slovenija je v letu 2009 za razvojno pomoč namenila 0,15 % BND, s čimer zaenkrat sledi zastavljenim ciljem glede povečanja uradne razvojne pomoči na 0,17 % v letu 2010 in 0,33 % do 2015. Ne glede na pozitiven trend bo treba v prihodnje več pozornosti nameniti učinkovitosti razvojnih programov in zagotavljanju skladnosti politik za razvoj.

Na vseh nas je, da ta problem sprejmemo in se zavemo, da je skrajni čas, da vsi prispevamo k uresničevanju zastavljenih ciljev ter vstanemo in ukrepamo. V okviru Dnevov uresničevanja Milenijskih razvojnih ciljev: Vstani in ukrepaj!, ki bodo potekali med 15. in 19. septembrom 2010 v Ljubljani, se bodo zvrstili številni dogodki, od mednarodne simulacije ZN SiMUN, tržnice nevladnih razvojnih organizacij 'AWARE', posveta Uresničevanje Mileniijskih razvojnih ciljev: Med pravljico in resničnostjo ter ostalih kulturnih in družabnih dogodkov.

 

Več na www.milenijski-cilji.org

 

Za več informacij kontaktirajte Majo na 01/2391 623 ali globalno@zavod-voluntariat.si

Vse novice