Arhiv novic

  • 2010-12-01 11:37:52 - Ukinitev Informacijskega urada Sveta Evrope v Sloveniji več

  • 2010-11-30 09:20:06 - Novica: Svet Evrope z novo kampanjo proti spolnim zlorabam otrok več

  • 2010-11-24 11:11:52 - Novica: Več za zaščito otrok, žrtev spolnih zlorab več

Arhiv novic

Vse novice

Spolna zloraba Svoboden, da si to, kar si Vožnja pod vplivom drog Evropa je več, kot si misliš Natečaj Vsi smo otroci sveta Evropska konvencija o človekovih pravicah Wild Web Woods Spregovori proti diskriminaciji Dosta! Osvobodimo se predsodkov, spoznajmo Rome! Tvoje roke naj negujejo, ne kaznujejo 60 let Sveta Evrope Ustavimo nasilje nad ženskami Trgovanje z ljudmi Vsi drugačni - vsi enakopravni Varšavski vrh Evropsko sodišče za človekove pravice Konvencije

Novica: Predstavitev knjige in pogovor: »Človekove pravice in ustavna demokracija«

07.10.2010, Ljubljana

Prof. dr. Ciril Ribičič je na današnji predstavitvi svoje nove knjige "Človekove pravice in ustavna demokracija" je javno pozval proti zapiranju Informacijskega urada Sveta Evrope, ki v Sloveniji deluje od leta 1997, in podprl predlog varuha RS za ustanovitev neodvisnega Centra za človekove pravice. Kot je povedal, se bo vladi tovrstno varčevanje pri promociji človekovih pravic maščevalo z večjim številom obsodb pred Evropskim sodiščem za človekove pravice. "Če ne bi bilo Evropskega sodišča za človekove pravice v Strasbourgu, bi bilo danes v Sloveniji manj prizadevanj za skrajševanje časa sojenja (Lukenda), več bi bilo policijskega nasilja (Rehbock in Matko), manj preiskane bi ostajale zdravniške napake (Šilih), pa tudi uresničevanje odločb US bi imelo manjšo težo (Kurić, izbrisani)", je poudaril.
 
Po njegovih besedah naj Slovenija glede varstva pravic stori ne le tisto, kar mora, temveč vse, kar zmore. Zmore pa gotovo več in širše, kot to zmore povprečna članica Sveta Evrope in po mojem mnenju tudi največ od vseh nekdanjih socialističnih držav. Slovenija mora dosledno spoštovati konvencijske pravice kot minimalno raven varstva pravic, tako da prebivalcem Slovenije ne bo treba po pravico v Strasbourg; obenem pa mora storiti, kar more in kar ji dopuščajo družbene razmere in možnosti za to, da bi se človekove pravice v Slovenije spoštovale, utrjevale in razvijale uspešnejše kot v povprečni evropski državi.

Knjiga uglednega profesorja ustavnega prava in prava človekovih pravic, ki je izšla v začetku oktobra pri Študentski založbi, vsebuje njegova ločena mnenja kot ustavnega sodnika v letih 2000-2009, najboljša od teh se sklicujejo na Evropsko konvencijo o človekovih pravicah (EKČP) in njeno razlago v sodbah Evropskega sodišča za človekove pravice (ESČP) v Strasbourgu. Spremno besedo h knjigi je zapisal prof. dr. Boštjan M. Zupančič, sodnik Evropskega sodišča za človekove pravice v Strasbourgu. 
 

Vse novice