Arhiv novic

  • 2010-12-01 11:37:52 - Ukinitev Informacijskega urada Sveta Evrope v Sloveniji več

  • 2010-11-30 09:20:06 - Novica: Svet Evrope z novo kampanjo proti spolnim zlorabam otrok več

  • 2010-11-24 11:11:52 - Novica: Več za zaščito otrok, žrtev spolnih zlorab več

Arhiv novic

Vse novice

Spolna zloraba Svoboden, da si to, kar si Vožnja pod vplivom drog Evropa je več, kot si misliš Natečaj Vsi smo otroci sveta Evropska konvencija o človekovih pravicah Wild Web Woods Spregovori proti diskriminaciji Dosta! Osvobodimo se predsodkov, spoznajmo Rome! Tvoje roke naj negujejo, ne kaznujejo 60 let Sveta Evrope Ustavimo nasilje nad ženskami Trgovanje z ljudmi Vsi drugačni - vsi enakopravni Varšavski vrh Evropsko sodišče za človekove pravice Konvencije

Napoved: Svetovni dan krvodajalcev letos na temo prostovoljnega, neplačanega darovanja krvi

12.06.2009, Strasbourg

Letošnji svetovni dan krvodajalcev* bo v nedeljo, 14. junija, potekal pod sloganom »100% prostovoljno, neplačano darovanje krvi in njenih sestavnih delov«. Svet Evrope je podpornik pobude, s katero  s posebnimi dejavnostmi spomnijo na milijone ljudi, ki nesebično darujejo kri in s tem rešujejo življenja, že od vsega začetka.

Namen dogodkov, ki se bodo odvijali 14. junija, je povečati ozaveščenost o potrebah krvi za transfuzijo in pomembnosti darovanja krvi za rešitev življenj ljudi, ki trpijo zaradi hudih bolezni, ali pa so bili žrtve različnih nesreč.

Svetovni dan krvodajalcev bo letos še posebej promoviral prostovoljno, neplačano darovanje krvi in zato Evropski direktorat za kakovost zdravil in zdravstva (EDQM), ki deluje v okviru Sveta Evrope, podpira vse pobude svojih partnerjev na tem področju.

Članice Sveta Evrope so že v 50-letih prejšnjega stoletja začele sodelovati na področju transfuzije krvi. Glavni namen s tem povezanimi dejavnostmi je medsebojna podpora med državami članicami, da bi v primeru večjih katastrof ali groženj za zdravje prebivalstva zagotovili dobro sodelovanje in tako zaščitili evropske prebivalce.

Od februarja 2007 te dejavnosti vodi EDQM oziroma njegov posebni odbor- Evropski odbor za transfuzijo krvi.

*Svetovni dan krvodajalcev je leta 2005 razglasila Svetovna zdravstvena skupščina Združenih narodov ob podpori Svetovne zdravstvene organizacije. Mednarodnega združenja za transfuzijo krvi, Mednarodne federacije organizacij za darovanje krvi in Mednarodne federacije Rdečega kri in Rdečega polmeseca.

Praktične informacije:

Svet Evrope je na temo krvodajalstva pripravil obširen video material v angleščini, francoščini in nemščini.

Popis video materiala.

Kontakt:

Caroline Larsen Le-Tarnec, odnosi z javnostmi pri EDQM , tel.: +33 (0) 3 88 41 28 15, caroline.letarnec@edqm.eu

Več o EDQM

Vse novice