Arhiv novic

  • 2010-12-01 11:37:52 - Ukinitev Informacijskega urada Sveta Evrope v Sloveniji več

  • 2010-11-30 09:20:06 - Novica: Svet Evrope z novo kampanjo proti spolnim zlorabam otrok več

  • 2010-11-24 11:11:52 - Novica: Več za zaščito otrok, žrtev spolnih zlorab več

Arhiv novic

Vse novice

Spolna zloraba Svoboden, da si to, kar si Vožnja pod vplivom drog Evropa je več, kot si misliš Natečaj Vsi smo otroci sveta Evropska konvencija o človekovih pravicah Wild Web Woods Spregovori proti diskriminaciji Dosta! Osvobodimo se predsodkov, spoznajmo Rome! Tvoje roke naj negujejo, ne kaznujejo 60 let Sveta Evrope Ustavimo nasilje nad ženskami Trgovanje z ljudmi Vsi drugačni - vsi enakopravni Varšavski vrh Evropsko sodišče za človekove pravice Konvencije

Novica: "TUDI TI si delček istega sveta" - kampanja za bolj pravičen svet

02.03.2010, Ljubljana

 

Marjan Huč, koordinator Platforme SLOGA, je poudaril ključno sporočilo kampanje: »Vsak od nas lahko prispeva k razreševanju ključnih globalnih izzivov in svetovnih neenakosti, s čimer si tudi sami zagotavljamo lepšo prihodnost.« 2010 bo prelomno leto z vidika Milenijskih razvojnih ciljev, saj bodo svetovni voditelji na vrhu Združenih narodov septembra morali oceniti, kaj je bilo na področjih teh ciljev že narejenega.

Osem Milenijskih razvojnih ciljev, ki so si jih svetovni voditelji zadali v letu 2000 in naj bi prispevali k zmanjšanju revščine, so v evropskem prostoru še vedno relativno nepoznani; poznalo naj bi jih približno 30 % ljudi. Zato se bo kampanja TUDI TI osredotočala na osveščanje javnosti, aktivnosti bodo izvajale številne nevladne in druge organizacije po celi Sloveniji.

»Kot kredibilen del tega sveta mora tudi Slovenija povečati svoj delež pomoči,« je povedal Max Zimani, predsednik Društva Afriški center. Njihov center organizira različne okrogle mize za ozaveščanje javnosti in razlaga tudi o zgodovini, da bi ljudje bolje razumeli, zakaj je bilo sploh treba zastaviti te cilje. Milenijski razvojni cilji ne morejo biti uresničeni brez podpore javnosti. Poudarek je ne le na prenosu znanja, temveč na delitvi izkušenj, kar bo tudi osrednji fokus njihove aktivnosti Teden Afrike, ki bo potekala od 20. do 25. maja.

Kampanja se bo simbolično odprla na svetovni Dan žensk 8. marca z ogledom filma Biti ženska v Ugandi, ki ga ob 17. uri v Kinodvoru organizira Slovenska filantropija. Tereza Novak, predsednica Slovenske filantropije, je na tiskovni konferenci poudarila, da je ravno v času, ko se sprašujemo o poti, po kateri hodijo evropske in svetovne države, ključno, da se tudi sami nečesa naučimo. Ravno zato je potrebno na Milenijske razvojne cilje gledati globalno in ga povezovati z lokalnim ter razmišljati tudi o tem, kaj lahko naredimo v naši lastni okolici.  

Novinarsko konferenco je zaključil Darko Nikolovski, slovenski glasbenik, ki je napovedal pogovore z vsemi odprtimi ljudmi, ki se mu bodo pridružili na dogodkih po celi Sloveniji, ki bodo pod imenom Nikoli ni prepozno potekali celo leto. V svojem nagovoru je poudaril, da je delitev znanja ključ do medsebojnega razumevanja, odpiranja glav in src za globalno solidarnost. Ob tem je pozval, da čeprav se nam včasih zdi, da ničesar ne morem spremeniti, je potrebno stopiti skupaj, deliti mnenja in znanja in ugotovili bomo, da za dejanja nikoli ni prepozno.

V oknih urada ja od danes na ogled tudi fotografska razstava »Nasmehi držav v razvoju«, ki z izbranimi fotografskimi podobami predstavlja pozitiven pogled na življenje ljudi v državah v razvoju.

Dodatne informacije:

Barbara Vodopivec, Sloga, barbara.vodopivec@sloga-platform.org, 040 204 464, http://www.sloga-platform.org/

 

Vse novice