Arhiv novic

  • 2010-12-01 11:37:52 - Ukinitev Informacijskega urada Sveta Evrope v Sloveniji več

  • 2010-11-30 09:20:06 - Novica: Svet Evrope z novo kampanjo proti spolnim zlorabam otrok več

  • 2010-11-24 11:11:52 - Novica: Več za zaščito otrok, žrtev spolnih zlorab več

Arhiv novic

Vse novice

Spolna zloraba Svoboden, da si to, kar si Vožnja pod vplivom drog Evropa je več, kot si misliš Natečaj Vsi smo otroci sveta Evropska konvencija o človekovih pravicah Wild Web Woods Spregovori proti diskriminaciji Dosta! Osvobodimo se predsodkov, spoznajmo Rome! Tvoje roke naj negujejo, ne kaznujejo 60 let Sveta Evrope Ustavimo nasilje nad ženskami Trgovanje z ljudmi Vsi drugačni - vsi enakopravni Varšavski vrh Evropsko sodišče za človekove pravice Konvencije

Novica: O položaju manjšin v Sloveniji in Slovencev, ki živijo zunaj meja Slovenije

16.06.2009, Ljubljana

Urad Vlade RS za narodnosti je v sodelovanju z Uradom Vlade RS za Slovence v zamejstvu in po svetu, 16. junija 2009, v okviru predsedovanja Slovenije Odboru ministrov Sveta Evrope na Brdu pri Kranju organiziral okroglo mizo o položaju manjšin v Sloveniji in Slovencev, ki živijo zunaj meja RS.

Glavni namen okrogle mize je bil soočiti različne poglede o položaju manjšin v sodobnem času in odpreti razpravo o tem, kaj se danes dogaja znotraj manjšinskih skupnosti v Sloveniji in v sosednjih državah, o tem kako širši politični kontekst, odnosi med državami, mednarodna dogajanja in ekonomska kriza zaznamujejo položaj manjšin v družbi in kaj sami predstavniki manjšinskih skupnosti pričakujejo od države matičnega naroda in od države, v kateri živijo. 

Po glasbeni točki skupine Klavirski kvartet Glasbene matice Trst, je navzoče pozdravil mag. Stanko Baluh, direktor Urada Vlade RS za narodnosti. Sledil je uvodni nagovor ministra akademika dr. Boštjana Žekša, predstojnika Urada Vlade RS za Slovence v zamejstvu in po svetu. Ministrovemu govoru je sledil nagovor Generalnega sekretarja Vlade Republike Slovenije mag. Milana M. Cvikla, ki je med drugim izpostavil, da si Republika Slovenija ves čas prizadeva za ohranjanje doseženega varstva manjšinskih pravic italijanske in madžarske narodne skupnosti ter tudi romske skupnosti, in si jih glede na utemeljene zahteve narodnih skupnosti ter v skladu z zakonodajo prizadeva nadgraditi.

Uvodni del okrogle mize je s svojim govorom zaključil predsednik Vlade Republike Slovenije Borut Pahor, ki je med drugim povedal, da je manjšinsko politiko potrebno ustrezno oblikovati tako rekoč vsak dan in znova, saj so manjšine prav zaradi svoje majhnosti in podvrženosti procesom asimilacije bolj ranljive kot večinski narod. Na to, kar velja tako za stare kot t.i. nove demokracije, najbolj opozarja Svet Evrope. Ni slučajno, da je eden bistvenih kriterijev, ki so odločilni za polnopravno članstvo v EU, tudi ustrezno urejen položaj narodnih manjšin. Lahko rečemo, da se na evropski ravni v zadostni meri zavedamo vloge in bogastva, ki ga predstavljajo za skupno evropsko hišo narodne manjšine.

Udeleženci okrogle mize so bili predstavniki manjšinskih skupnosti, strokovnjaki, politični predstavniki in izvajalci vladnih politik.

Program

Vse novice