Arhiv novic

  • 2010-12-01 11:37:52 - Ukinitev Informacijskega urada Sveta Evrope v Sloveniji več

  • 2010-11-30 09:20:06 - Novica: Svet Evrope z novo kampanjo proti spolnim zlorabam otrok več

  • 2010-11-24 11:11:52 - Novica: Več za zaščito otrok, žrtev spolnih zlorab več

Arhiv novic

Vse novice

Spolna zloraba Svoboden, da si to, kar si Vožnja pod vplivom drog Evropa je več, kot si misliš Natečaj Vsi smo otroci sveta Evropska konvencija o človekovih pravicah Wild Web Woods Spregovori proti diskriminaciji Dosta! Osvobodimo se predsodkov, spoznajmo Rome! Tvoje roke naj negujejo, ne kaznujejo 60 let Sveta Evrope Ustavimo nasilje nad ženskami Trgovanje z ljudmi Vsi drugačni - vsi enakopravni Varšavski vrh Evropsko sodišče za človekove pravice Konvencije

Novica: "Jaz, ti, on ... vsi imamo enake pravice, vsi smo otroci" - prireditev ob mednarodnem dnevu otroka

20.11.2009, Ljubljana

V znamenju ljubezni, spreminjanja sveta in spoštovanju do drugega je potekala prireditev  »Jaz, ti, on ... vsi imamo enake pravice, vsi smo otroci«, ki so jo 19.11.2009 na OŠ Bičevje ob mednarodnem dnevu otroka pripravili otroci skupaj z Informacijskim uradom Sveta Evrope v RS (IUSE), Osnovno šolo Bičevje in Zavodom Enostavno Prijatelji. Z njo je IUSE obeležil tudi 20. obletnico sprejetja Konvencije o otrokovih pravicah.

Program sta povezovali učenki šole Ana in Nina in skozi pogovore z zanimivim gosti spomnili vse obiskovalce na otrokove pravice. Posebej sta izpostavili pravico do šolanja, ki je mladim večkrat v breme, sami pa sta poudarili, da lahko vsakomur prav šolanje omogoči kolikor toliko varno prihodnost.  

Da se lahko veliko naučimo drug od drugega sta pokazala tudi nastop romskih deklic iz kluba Veselo srce iz Metlike in nastop učenk in učencev OŠ Janka Kersnika Brdo. Prve so nas opomnile, da smo vsi dragoceni in da nas drugačnost bogati, drugi pa so poudarili, da se moramo naučiti videti, poslušati in s spoštovanjem zreti v drugega.

Prisotne so sproščeno in hkrati poučno nagovorili ravnateljica OŠ Bičevje Miriam Stanonik, namestnik varuhinje človekovih pravic Tone Dolčič in direktorica Informacijskega urada Sveta Evrope v RS Kristina Plavšak Krajnc, ki je poudarila, da otroci morajo poznati svoje pravice, da pa morajo hkrati spoštovati tudi pravice drugega.  

Otroke so svojimi nastopi navdušili veliki podporniki kampanj Sveta Evrope proti telesnemu kaznovanju otrok, proti diskriminaciji in proti predsodkom do Romov Tinkara Kovač, Nikolovski in Murat&Jose. Spregovorili so tudi o ljubezni, spreminjanju sveta in spoštovanju do drugega.

Ana in Nina sta na koncu vse prisotne še enkrat spomnili: »Otroci nismo majhni ljudje, z majhnimi pravicami!«

 

Vse novice