Arhiv novic

  • 2010-12-01 11:37:52 - Ukinitev Informacijskega urada Sveta Evrope v Sloveniji več

  • 2010-11-30 09:20:06 - Novica: Svet Evrope z novo kampanjo proti spolnim zlorabam otrok več

  • 2010-11-24 11:11:52 - Novica: Več za zaščito otrok, žrtev spolnih zlorab več

Arhiv novic

Vse novice

Spolna zloraba Svoboden, da si to, kar si Vožnja pod vplivom drog Evropa je več, kot si misliš Natečaj Vsi smo otroci sveta Evropska konvencija o človekovih pravicah Wild Web Woods Spregovori proti diskriminaciji Dosta! Osvobodimo se predsodkov, spoznajmo Rome! Tvoje roke naj negujejo, ne kaznujejo 60 let Sveta Evrope Ustavimo nasilje nad ženskami Trgovanje z ljudmi Vsi drugačni - vsi enakopravni Varšavski vrh Evropsko sodišče za človekove pravice Konvencije

Mednarodni dan strpnosti: izjave voditeljev Sveta Evrope

16.11.2006, Strasbourg

Terry Davis, Generalni sekretar Sveta Evrope, je ob tej priložnosti izjavil:«Pred šestdesetimi leti je bilo več milijonov ljudi - Romov, Židov, gejev in lezbijk - umorjenih v nacističnih taboriščih smrti. Tovrstne grozote skuša zagovarjati le peščina neonacistov, vendar pa je ta poskus le malo spremenil poglede velikega števila njihovih sosedov, ali vplival na obravnavanje manjšin v Evropi. Zaradi poročil, da je bila romska družina preseljena iz svojega bivališča, da bi bila zaščitena pred svojimi sosedi, je danes, na Mednarodni dan strpnosti, Thomas Hammerberg, Komisar za človekove pravice, v Slovenji.
In Romi niso edina skupina v Evropi, ki so žrtve predsodkov in diskriminacije.
»Vsi drugačni-vsi enakopravni« je moto kampanje Sveta Evrope proti predsodkom in diskriminaciji. Kampanja, ki jo vodijo mladi, je njim tudi namenjena. Ni dovolj le izreči besede »nikoli več«, potrebno jih je prevesti v dejanja in če želimo spremeniti stvarnost, moramo spremeniti miselnost.

Komisar za človekove pravice, Thomas Hammarberg, je poudaril, da morajo vlade evropskih držav, z namenom zaustavitve stopnjevanja ksenofobije, islamofobije in nestrpnosti do Romov, sprejeti učinkovitejše ukrepe.
» Če vlade evropskih držav ne bodo sprejele strožjih ukrepov, se bojim, da takšnih trendov ne bo mogoče spremeniti. Vlade morajo učinkovito varovati ideale, na katerih temelji velik del Evrope. Potrebno se je zavedati, da sta upadanje sistemov socialne pomoči in brezposelnost, med glavnimi vzroki nekaterih ksenofobičnih nagnjenj. Posledice gospodarskih politik, ki se ne menijo za socialne dimenzije, so uničevalne. V globalnem svetu morajo vlade poiskati nov položaj Evrope, ne da bi dodatno škodovale ključnemu stebru evropskega socialnega sistema.
Pomembno je tudi dodati, da so potrebni odločni pravni ukrepi proti zločinom, storjenim iz sovraštva. Prav tako je treba pregledati šolski učni načrt in vanj vključiti smernice za izobraževanje otrok o spoštovanju drugačnih.

Spletna stran kampanje (v angleščini): http://alldifferent-allequal.info/

 

 

Vse novice